Dorp West 4

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

dscf2557

We vielen deze keer binnen in Dorp West, moesten niet aanbellen of kloppen want praatcafé 't Naaldeken was open. Fons Eggermont (hier geboren en getogen) en zijn vrouw Rita Willems houden er al meer dan 15 jaar het café open. Ze zijn meteen de oudste uitbaters in Lochristi van het oudste café en moeten alleen Edith van Café Center in Hijfte laten voorgaan. Zij houdt het daar al langer vol.

Hij is ondertussen met pensioen maar het café houdt hem jong. Het is nu een zelfstandig bijberoep geworden. Het was er rustig die zonnige voormiddag. Iedereen praatte zo wat tegen iedereen over dorp, mensen en de grote crisissen, zoals Dexia en de hopeloze regeringsvorming. Volkse wijsheid van gezellige toogfilosofen en dat is altijd leuk eens te horen.

" Ik ben hier meer dan 16 jaar geleden terechtgekomen. Ik werkte als autoverkoper bij garage De Wilde in Zaffelare en hield de voetbalkantine in de Bosdreef open. Het was een gratis hobby waarin veel tijd en energie kroop. De nood aan sociaal contact heeft ervoor gezorgd dat ik aan een café ben gaan denken, eerst voor mijn zoon maar die trok naar Frankrijk. 't Naaldeken stond toen leeg en we zijn gaan aankloppen bij de eigenares. In een café wordt er over veel meer gepraat dan over voetbal en dat interesseerde me. Het is een sociaal beroep en je hebt een maatschappelijke functie."

Dit café was vroeger praatcafé waar jongeren kwamen. Die zijn natuurlijk ouder geworden en momenteel zijn de bezoekers eerder van middelbare leeftijd of iets ouder. De muziek is er hoogstens achtergrond, decor eigenlijk, zodat mensen nog eens kunnen babbelen, problemen bespreken en zelfs hulp zoeken voor één of andere karwei thuis.

Ben je niet bang als je al die appartementen uit de grond ziet komen?
" We huren dit en ondertussen is het al verkocht maar de eigenaar wil het als café behouden. We wisten zelfs niet dat het te koop had gestaan. Meer geluk wellicht dan café Picasso dat ook verkocht is maar waar men andere plannen heeft binnen een viertal jaar. "

dscf2559Wat denk je van het rookverbod?

" Ik heb daar geen last van tot nu toe. Vooraan op straat gaan klanten wel eens een sigaret opsteken en achteraan kan dat ook onder de open veranda. Het wordt natuurlijk kouder en dan zien we wel. Er is alleszins nog niemand voor weggebleven. Ondertussen zijn twee controleurs al langs geweest. Er was geen enkel probleem. We moesten alleen twee stickers aanbrengen. Voor mij is het alvast gezonder. Ook die geur is al volledig verdwenen. "

Zijn er grote verschillen tussen vroeger en nu?

" Er zijn nu minder dronkaards. Mensen komen voor de gezelligheid voor en na het werk, om te praten. Vroeger dronk men soms van miserie maar iedereen heeft het nu redelijk goed. In al die jaren heb ik nooit naar de politie moeten bellen. "
Grote verschillen ook tussen nu en wat dit dorp ooit was?

" Mijn grootvader, Alphonsius, is nog enkele jaren burgemeester geweest, dit tot 1947. Toen kwam Jean De Schryver en Schoonjans. Hij kwam niet goed overeen met die nieuwe en hij is zelfs eens alleen opgekomen bij verkiezingen en had stemmen genoeg voor meerdere zetels. Later kwam er nog de lijst ‘Block'. Ikzelf heb nooit aan politiek gedaan. Lochristi wordt wat te modern nu met al die nieuwbouw en appartementen. Het sociale verdwijnt en alles wordt anoniemer."

't Naaldeken is gesloten op maandag en donderdag. Dinsdag is het marktdag en dan kan je al om 6u30 aanschuiven voor een warme kom soep of een koffie. De andere dagen gaat de deur open om 10 uur. Fons en Rita willen graag nog enkele jaren en dit zo lang de gezondheid dat toelaat 't Naaldeken open houden.

Wij van Lo's4 wensen hen nog veel cafégenot.