Een geurtje in een flesje

Je kunt er momenteel niet naast kijken: de ene reclamecampagne voor het allernieuwste parfum volgt de andere op. Alle grote “huizen” komen in de lente op de proppen met een nieuwe creatie of met een lente-versie van één van hun gekende parfums. Tijd dus om heel even stil te staan bij dit dure maar magische goedje.

De magie

Niemand kan ontkennen dat er toch een soort “magie” hangt rond parfum. Heerlijk (of minder heerlijk) reukwater in een meestal schitterend flesje of flacon. Sinds eeuwen en eeuwen gebruikt, vroeger vaak als medicijn of om andere onaangename geuren te verdoezelen, nu vooral als luxeproduct. Er is voor elk wat wils: bloemig, poederig, houtachtig, kruidig of citrusachtig, ….

De geuren worden gecreëerd door de “neuzen”: creatievelingen met een bijzonder ontwikkelde reukzin. Dankzij hun talent en uitmuntende kennis van de verschillende ingrediënten slagen ze er telkens weer in ons te verleiden met weer een nieuwe geur.

Het parfumhuis Fragonard

Wil je jezelf eens verdiepen in de wondere parfumwereld? Dan is een trip naar Fragonard een echte aanrader. Het parfumhuis “Fragonard” bestaat sinds 1926 en heeft verschillende vestigingen en boetieks. In het alom bekende Grasse – maar ook in Parijs – heeft Fragonard verschillende musea en shops waar je als parfumliefhebber je hart kunt ophalen. In het museum kom je te weten hoe parfum precies gemaakt wordt, vind je oeroude schitterende flesjes die eeuwen geleden gebruikt werden om parfum in te bewaren en kun je (mits reservatie) zelf aan de slag om je eigen Eau de Cologne te maken. Het is een licht type parfum dat ongeveer 7% essentiële oliën bevat. Onder de parfums het meest “eenvoudige” product dus perfect geschikt voor beginnende “neuzen”.

Zelf je Eau de Cologne maken

We proberen het zelf eens uit. Zodra we onze schort aangetrokken hebben, ontdekken we de flesjes en pipetjes op onze tafel. Dan wordt eerst een algemene inleiding gegeven over de geschiedenis van de “Eau de Cologne” én de verschillende ingrediënten die gebruikt worden. Deze zijn vooral: Braziliaanse sinaasappel, Italiaanse citroen, Italiaanse Bergamot (kleine, ronde en zurige citrusvrucht) en rode Italiaanse mandarijn.

Afhankelijk van je eigen voorkeur meng je deze basisgeuren tot je 80% van het totale volume bereikt hebt. Voor de overige 20% kun je een keuze maken tussen Petigrain uit Paraguay (een essentie die verkregen wordt door het destilleren van de bladeren en takken van bittere sinaasappelbomen), Tunesische neroli (gedistilleerd uit de bloesems van bittere sinaasappels), verbena, rozemarijn en lavendel. Uiteraard hoef je niet alle ingrediënten te gebruiken en kun je op basis van je persoonlijke voorkeur zelf beslissen.

Mijn keuze ging vooral uit naar een basis van Braziliaanse sinaasappel en Italiaanse bergamot, aangevuld met Tunesische Neroli en een vleugje lavendel Resultaat: een vrij zachte en bloemige Eau de Cologne.

Nuttige tips

Je komt er niet enkel meer te weten over de ingrediënten en verhoudingen maar krijgt ook enkele praktische tips mee. Zo is het belangrijk voldoende tijd uit te trekken om een parfum te kiezen en te proberen. De eerste geuren die vrijkomen zijn de “topnoten”. Deze zijn vrij intensief en dominant om de aandacht te trekken en meestal wordt een parfum gekocht op basis van deze geur. Maar, na ongeveer 10 minuten verdwijnt de geur, om plaats te maken voor de “hartnoten”. Bijna alle bloemengeuren zijn hartnoten. Na ongeveer 1 à 2 uur maken de “hartnoten” dan weer plaats voor de “basisnoten” die vele uren hun geur blijven afgeven. Laat je dus niet zomaar verleiden door de eerste indruk. Vraag een staaltje en probeer je parfum rustig thuis uit. Heb je jouw perfecte parfum gevonden? Hoe mooi de flacon of het flesje ook is, je bergt het beter op in de koelkast of in een andere koele plaats. Hierdoor blijft je geur veel langer zijn kracht bewaren.

O ja, en of mijn eigen gemaakte “Eau de Cologne” nu mijn lievelingsparfum geworden is? Neen, niet echt. Ook hier geldt het alom gekende maar o zo terechte “schoenmaker, blijf bij uw leest”. Ik laat de creatie dus met veel plezier over aan de grote “neuzen” maar blijf meer dan ooit een gepassioneerd “gebruiker”.

(Foto’s © Van de Velde)

Scroll naar boven