Fotoperiodische verlichting in Lochristi

Klinkt u dit onbekend? Dan heb je geluk niet zo’n verlicht serrecomplex als achterbuur te hebben. Dat gelige licht dat planten hun daglengte kunstmatig rekt of hun nacht laat onderbreken.
Fotosynthese is een duidelijke groeistimulans voor plant en… bedrijf!
De bloeiperiode van onder andere de azalea is hierdoor beter te controleren, waardoor men accurater kan inspelen op een steeds veeleisender markt.
Ook de glastuinbouw is een kind van zijn tijd.
Assimilatieverlichting mag er dan wel toe bijdragen de tuinbouw economisch actueel te houden, de lichthinder die deze veroorzaakt is misschien miniem in onze gemeente, maar is desalniettemin een lelijke vlek in de nacht.
Het is zelfs zo dat deze hemelgloed, afhankelijk van atmosfeeromstandigheden, zich over een straal van 15 km kan verspreiden.
Je huis en tuin zullen maar aanleunen tegen zo’n lichtmuur.
Er al eens bij stilgestaan de hoofdrol in je eigen schimmenspel toebedeeld te krijgen wanneer avondlijk op pad met de aardappelschillen richting compostbak achteraan de moestuin?
Of de haan die tilt slaat, je kerstverlichting die in het niks verdwijnt, de spleet in je slaapkamerrolluik, de gestolen zonsondergang …
Net alsof je je bungalowtentje opzet in het schijnsel van een helverlichte vitrine.
Gegroeid uit ambachtelijke familiebedrijven ligt een onbestaand ruimtelijk inzicht van beleidsmakers aan de basis van deze chaotische inplantingen.
Ondanks het feit dat ik begrip kan opbrengen voor de wetmatigheid van vraag en aanbod binnen de sierteelt, blijven deze lichtkathedralen een doorn in mijn esthetisch oog.
 

Scroll naar boven