Frédéric Chopin’s “Raindrop” Prelude, Op 28, No. 15

Luister naar pianoklanken als dansende regendruppels. De regendruppels die Chopin zelf helemaal niet wilde horen toen hij overwinterde op het eiland Mallorca. Hij schreef daar zijn bekendste prelude, de "Regendruppelprelude", op. 28, nr. 15, tevens de langste.

Chopin had tussen 1837 en 1847 een stormachtige relatie (en ook veel ruzie) met de excentrieke Franse schrijfster George Sand. In de winter van 1838 waren ze samen naar Mallorca gereisd in de hoop dat het mooie weer goed zou zijn voor Chopin's wankele gezondheid. Maar het regende dagen aan een stuk. In één van de preludes die Chopin op Mallorca componeerde hoorde George Sand die voortdurende Mallorcaanse regendruppels. Chopin ontkende. Meer nog hij werd boos en wond zich op over haar naïeve opvatting dat een muziekstuk niet meer is dan een imitatie van de natuur.  De prelude zou evenzeer een impressie van hun ruzie na een tocht door regen en ontij kunnen zijn. Maar het kwaad was geschied en tot op vandaag heet de compositie dus “De Regendruppelprelude”.
In 1849 overleed de componist waarschijnlijk aan de gevolgen van tuberculose. Zijn hart is ingemetseld in een pilaar in de Kerk van het Heilige Kruis in Warchau. Zijn lichaam ligt begraven op het kerkhof Père-Lachaise in Parijs.

Het regenwater dat tijdens de 4 maanden die Chopin op Mallorca verbleef overmatig vloeide, was eerder uitzonderlijk. Ondertussen, bijna twee eeuwen later, wordt er aan het weer en het klimaat gesleuteld. Wetenschappers zien klimaatmanipulatie als kansrijk en uitdagend. Anderen beoordelen het als een regelrechte bedreiging met grote risico’s; een ruimteschild dat zonlicht weerkaatst, zeewater vernevelen om wolken te maken, zilverjodide de atmosfeer inschieten zodat er zich vochtwolken vormen die regen en sneeuw produceren. Innovatieve oplossingen of klimaatmanipulatie ?  Hoe dan ook door het klimaat te manipuleren, kan je in hele regio's het weer en daarmee de voedselvoorziening en drinkwatervoorraden beheren… en een oorlog met het weer als wapen ontketenen.

https://businessam.be/geen-science-fiction-meer-hoe-china-over-enkele-jaren-het-weer-zal-kunnen-manipuleren/

 

Scroll naar boven