Geïnspireerd door de lente - Til våren van Edvard Grieg

Claudine
0 reactie(s)
© Alexandra Zelena (Unsplash)

Tekst Claudine De Wilde © Titelfoto Alexandra Zelena (Unsplash)

Uit het derde boek van Grieg's Lyric Pieces komt deze pittoreske pianominiatuur. Zowel de delicate, bijna fragiele aard van de lente als de opwinding van een gedurfd nieuw begin dat het seizoen biedt komt aan het oppervlak.

Lyric Pieces (Noors: Lyriske stykker) is een verzameling van 66 korte stukken voor piano solo geschreven door Edvard Grieg. Ze werden gepubliceerd in 10 delen, van 1867 (Op. 12) tot 1901 (Op. 71). De collectie bevat een aantal van zijn bekendste stukken, zoals “Wedding Day at Troldhaugen” (Bryllupsdag på Troldhaugen), “March of the Trolls” (Trolltog), “Butterfly” (Sommerfugl) en dus ook dit “To Spring” (Til våren).
Bij de vele getalenteerde  pianisten die opnames van de collectie maakten, behoren onder andere  Håkon Austbø, Aldo Ciccolini, Walter Gieseking, Sviatoslav Richter, Eva Knardahl. Er bestaan ​​bovendien enkele opnames en pianorollen van Grieg zelf.
Pianist in de bijgevoegde uitvoering is Denis Kozhukhin, geboren in Nizjni Novgorod, studeerde in Madrid en Stuttgart en aan de  International Piano Academy Lake Como. In 2010 won hij het Koningin Elisabeth Concours in Brussel

Het openingsgedeelte is subtiel fijngevoelig, met een tumultueuze melodie in het bovenste register en met zacht rinkelende klokkenspel. Naarmate de piano afdaalt naar het rijkere, lagere register, wordt het middengedeelte onstuimiger, voordat het weer opengaat in het eerste thema met een vloeiende begeleiding.