Gelukkig Nieuwjaar met “Auld Lang Syne”

Bennie
0 reactie(s)
Gelukkig Nieuwjaar met “Auld Lang Syne”

Ook al zegt de titel u misschien niet veel, Auld Lang Syne is wereldwijd een van de meest populaire liedjes. Het wordt – vooral in de Engelstalige landen - gezongen op oudejaar als de klok middernacht slaat. Dit ontroerend lied spoort aan om het afgelopen jaar achter zich te laten en zich te verheugen op het nieuwe jaar.

Eigenlijk was Auld Lang Syne een gedicht van de Schotse dichter Robert Burns. Hij schreef het in 1788. De titel kan vertaald worden als ‘lang geleden’ of ‘vervlogen tijden’.

Burns hoorde de tekst uit de mond van een Schotse man en bewerkte hem op de manier van oude Schotse balladen. Traditioneel wordt het lied gezongen bij “Hogmany”, de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. De zangers staan daarbij in een kring. Tijdens het eerste couplet houden zij elkaars hand vast, bij het tweede worden de armen in elkaar gehaakt en bij het derde beweegt de kring zich achtereenvolgens naar binnen en naar buiten. Met de emigratie van Schotten naar andere Engelstalige landen werd het lied, en daarmee ook de traditie, meegenomen.
Het lied wordt ook wel gebruikt als afscheidslied. De tekst verwijst naar de herinneringen aan oude tijden, waaraan men gezamenlijk terugdenkt onder het genot van een goed glas.
In het Nederlands is het bekend geworden als “Ik zeg u geen vaarwel mijn vriend”.

Van dit, in origine, Schots liedje kozen we een heel erg mooie uitvoering, door Rod Stewart in 2012 in Stirling Castle. Uiteraard met vuurwerk op het einde!

Happy New Year en een heel voorspoedig 2017!