Gesprek met de burgemeester van Wachtebeke

Rudy Van Cronenburg (62) is de nieuwe burgervader van Wachtebeke. Na 140 jaar CD&V bestuur nam hij samen met Open VLD de politieke fakkel over. Het was een gesprek over Wachtebeke zelf maar ook over de samenwerking met Lochristi.

Hij is al 32 jaar politiek actief met een sp.a invalshoek en de boot begon pas goed te varen toen hij mee in 1999 het initiatief nam voor de oprichting van ‘Anders’. De sp.a raakte nooit verder dan 15-17% (Lochristi ll. verkiezingen 4%) en men wilde absoluut aan het beleid deelnemen. Daarom kwam er samenwerking met Groen, het ACW en onafhankelijken.

-U bent nu anderhalve maand burgemeester. Hoe gaat het in Wachtebeke?

“ De financiële toestand is allesbehalve goed en de middelen zijn heel erg beperkt. De gemeente heeft veel schulden. Het OCMW-rusthuis (1.3 miljoen euro) en het cultuurcentrum sloegen vanaf 1998 diepe putten in het budget. Het CC zou 60% subsidies krijgen maar de aanvraag kwam te laat en toen ging ook de aannemer failliet. De gemeentelijke belastingen werden in 2002 verhoogd tot 9% (Lochristi 6.9% nvdr.), één van de hoogste in Vlaanderen. Later werd dat teruggebracht tot 8.5%. De opcentiemen staan op 1500. Toch is er nog steeds een deficit. “

-Hoe los je dit op?

“ We moeten in 2019 de begroting in evenwicht krijgen en dat zal een gigantische opdracht zijn. Er zal meer samenwerking moeten zijn tussen de verschillende diensten en er zal moeten bespaard worden. We kijken uit naar de samenwerking met andere gemeenten om kosten te besparen bij aankopen bijvoorbeeld. “

-Hoe is het zover kunnen komen?

“ Wachtebeke is een kleine gemeente met 7.300 inwoners. Moerbeke telt er 6.000 en Zelzate 12.000. In 1976 wilde men geen fusie omdat in elk van de gemeenten één politiek kleur al jaren de dienst uitmaakte. Zo moeten we met een veel kleinere bevolking ook alles blijven organiseren en dat is niet evident. “

-Hoe verloopt de samenwerking met andere gemeenten?

“ Wat de politie betreft (Zone Puyenbroeck nvdr.) valt de kost best mee. Alleen is het huisvestingsprobleem enorm groot. In drie van de vier gemeenten is er een groot probleem. In Moerbeke is er geen kantoor meer wegens instorting en zijn ze naar hier uitgeweken. Hier lekt het dak maar moeten we wachten op de Regie der Gebouwen om herstellingen uit te voeren.

Het probleem van de Dekenijstraat is u zeker bekend. Binnenkort is er controle van de Sociale Inspectie en moeten we dringend ingrijpen. Begin maart is er crisisoverleg met alle gemeenteraadsleden van de 4 gemeenten. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen en er moeten knopen worden doorgehakt."

-IDM?

“ We hebben nu niet echt een recyclagepark en dat komt er binnen anderhalf jaar aan Walderdonk. Belangrijk is dat we met de 6 gemeenten op één lijn komen wat moeilijk is ook omwille van de financiën. Het recyclagepark van Lochristi is voor ons een voorbeeld zoals ook wij het willen.

We hopen dat er ook overal dezelfde tarieven komen en dat alle verrekeningen via de intercommunale verlopen. Over de sites van IDM en de verkoop van de site Zelebaan hebben we nog geen beslissing genomen maar ook hier is het kostenplaatje belangrijk. Sommige gemeenten hebben het zeer moeilijk en zijn deficitair, anderen, zoals Lochristi, hebben een goede reserve. “

-Plannen?

“ Er komt een KMO-zone van 5 ha aan Walderdonk en een nieuwe verkaveling van 110 woningen is in opbouw. Zo willen we tewerkstelling en nieuwe mensen aantrekken. Wat sociale woningen betreft, scoren we zeer goed. We willen ook daar een mix van mensen.

Een trein van Gent naar Zelzate ( Dampoort – Sidmar) staat op de verlanglijst. Ook de Vlaamse regering is pro. Het is echter Federale materie en zolang de NMBS neen zegt, zal het er ongetwijfeld niet komen. Bij een actie voor deze verbinding spoorden 250 mensen mee.

De dorpskernvernieuwing is een ander groot project dat we moeten integreren in de aanleg van het fietspad langs N449. Dit zou in drie fasen verlopen. Er komt ook een fietspad tussen Moerbeke en Wachtebeke in de oude spoorwegberm. Overleg met Natuur en Bos is lopende over de verlichting in het natuurgebied.

Op 5 maart is er een ‘Staten Generaal’ met ‘Wachtebeke leeft – Wachtebeke geeft’ waarbij we een hele reeks nieuwe initiatieven zullen aankondigen. Dit gaat zowel over maaltijdbedelingen, zorg aan huis, opvang, … Het zou in 2014 moeten kunnen starten. Dit jaar is er geen geld. “

 

Zo heb je ook eens zicht op wat er bij de buren gebeurt en hoe zij naar Lochristi kijken. We wensen de bestuursploeg daar heel veel succes.

Meer informatie: www.wachtebeke.bewww.idm.be –  www.pz5416.be

Scroll naar boven