Geus of heus niet

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

geusNet nu Erwin Mortier en professor Em. en ethicus Etienne Vermeersch de Geuzenprijs krijgen van de vrijzinnige studentenvereniging wordt ook in Lochristi een afdeling opgericht.

In de bib van Lochristi ging ‘Het Begin' op zoek naar gelijkgezinden en dat leek alvast een mooie start met veel opkomst. De Humanistisch Vrijzinnige Vereniging (HVV) is een sociaal-culturele organisatie die mensen aanspoort zelf een mening te vormen op basis van juiste informatie.

In Lochristi bestaat al sinds 1998 ‘ de oudervereniging voor moraal' of OVM die het Lentefeest (eerste leerjaar)en het feest van de vrijzinnige jeugd (zesde leerjaar) organiseert maar ondertussen actief is in de gemeenteschool via het oudercomité.  In de beginjaren was dit heel moeilijk en moeizaam, soms zelfs pijnlijk maar vrijzinnigheid is ook hier al een tijdje aspect van pluralisme.

De studentenvereniging " 't Zal wel gaan" die dit jaar 125 jaar bestaat reikte (na een lange onderbreking) voor de negende keer de Geuzenprijs uit als hommage ‘ aan signalen van het creatief vermogen van de vrije, kritische geest en als bijdrage tot de uitstraling van een volwassen, ongecompliceerde vrijzinnigheid'.

De Godenslaap van Mortier kreeg de prijs ‘omdat hij in proza, poëzie en essays kritische vragen stelt over hoe we samenleven in uiteenlopende alledaagse contexten', aldus Manu Robbroeckx.

Ethicus Vermeersch speelt, volgens de vereniging, een belangrijke rol in de Vlaamse ontvoogding maar vooral omdat hij naar oplossingen zoekt in vaak heel erg gevoelige thema's.

Anne Provoost, Tom Lanoye en Hans Teeuwen waren ook genomineerd.

hvv