Hijftestraat 4

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)

Deze keer belden we aan in de Hijftestraat bij Georgette en Henri Schatteman – De Brabandt. Ze zijn hier geboren, zijn beiden 87 en huwden in 1949. Dat is ondertussen 63 jaar geleden. Hun diamanten huwelijk vierden ze en ook die 65 jaar (briljant) willen ze graag met een feest bekronen. Platina is nog iets verder af. Het werd een ontmoeting overgoten met kunst, lokale politiek, fierheid en een vleugje nostalgie.

Georgette werd naaister en toont ons netjes ingebonden oorlogsedities van ‘Het Rijk der Vrouw’. In 1941 kostte het weekblad 1,25 frank. Geen glitterfoto’s toen op ruw krantenpapier maar heel veel tekst en uitleg bij patronen en modellen om zelf allerlei kleren te maken.

“ Het was toen normaal dat de vrouw thuis bleef werken en voor de kinderen zorgde. Ik naaide voor buren, vrienden en familie maar had ook interesse voor kunst. Ik volgde 4 jaar academie in Wetteren en volgde nog 12 jaar lessen bij Theo De Cooremeter.”

In de living hangen aquarellen en etsen op van haar hand. Ze hield in de loop van de jaren ook enkele tentoonstellingen. De kunstzinnigheid heeft ze wellicht doorgegeven aan kleindochter Katrijn, beter bekend als Zuz, die de afgelopen maanden te zien was in ‘Kunst aan de gang’ op het gemeentehuis.
Ze toont ons ook unieke, waardevolle historische notities met fijn potlood geschreven in zakagendaformaat uit WOII, toen velen stiekem luisterden naar Radio België die met Jan Moedwil vanuit Londen uitzond.

Ellen Turning

Henri trok hun huis zelf op, werkte als schilder aan de UG, stapte dan over naar de COO (nu OCMW) Gent om ten slotte jarenlang vakleraar ‘schilderen’ te worden in Glorieux (nu Edugo) te Oostakker. Zijn specialiteit was ‘vensterdecoratie’ en zo voorzag hij menige zaak van een passende en opvallend geschilderde etalage. Ook de publiciteit voor het Begoniafestival was van zijn hand.
In 1985 ging hij met pensioen maar bleef tot begin jaren 90 actief in de lokale politiek.
Gedurende 39 jaar was hij lid van de OCMW-raad waarvan 9 jaar als voorzitter. Zijn politiek engagement startte in 1954 vanuit ACW hoek. Henri was ook 14 jaar gemeenteraadslid voor de CVP (nu CD&V).

“ Veel armoede was er niet in Lochristi. Veel problemen werden binnen de familie opgelost. De meeste gevallen waren alcoholverslaafden en eenzaten. Ik ging veel op bezoek bij de mensen om te zien wat nodig was. Jean De Schryver heb ik heel goed gekend en ik kon er goed mee om. Ik herinner me goed het oud rusthuis aan de Bosdreef. In die tijd werkten er nog 12 kloosterzusters. Ik kende toen ook iedereen in Lochristi en nu eigenlijk bijna niemand meer. Veel leeftijdsgenoten zijn ondertussen overleden en er zijn heel veel nieuwe mensen bijgekomen.“

De drie kinderen zijn natuurlijk al heel lang de deur uit. Ondertussen zijn ze al twee keer fiere overgrootouder. Lezen is hun passie en Georgette houdt het bij familieromans uit de bib, terwijl Henri zich graag in oorlogsverslaggeving verdiept.

Het werd een boeiende ontmoeting van twee optimistische mensen met een rijk gevuld leven en veel sociaal engagement, waarvan we hopen dat ze nog lang gezond en gelukkig samen blijven.

Over Zuz kon u al lezen op onze site: www.lochristinaar.com/?p=3855