Honden - katten en statistieken

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
© Jan

© Jan

Omdat cijfers vaak tot de verbeelding spreken, wilden we u de volgende zeker niet onthouden. Het is zomervakantie en dat hoort voor iedereen een mooie tijd te zijn. Toch zijn er elk jaar opnieuw mensen die hun (geliefde) huisdier ergens achterlaten aan een boom, omdat het arme dier niet mee kan op reis. Een schande vinden wij. Het zette ons aan het denken en we vonden de volgende cijfers over honden en katten. Hoeveel honden en katten zijn er eigenlijk in België en hoeveel geld geven we uit aan ons troeteldier?

België telde in 2008, 1.167.000 honden en 1.974.000 katten. In vergelijking met 2004 daalde het aantal honden en steeg het aantal katten. Eén gezin op de vijf bezit minstens een hond, één op de vier minstens een kat. De Belgen besteedden in 2008 in het totaal 950 miljoen euro aan huisdieren. Wallonië telt verhoudingsgewijs meer honden en katten dan de twee andere gewesten.

Hoeveel kost dit allemaal? We kochten in 2008 voor 200 miljoen euro aan hondenvoeding en voor 227 miljoen euro aan kattenvoeding. Een gezin dat een hond of kat heeft, geeft daar gemiddeld 484 euro per jaar aan uit. Vlamingen geven gemiddeld meer uit aan voeding voor honden dan Walen, Brusselaars geven verhoudingsgewijs meer uit aan kattenvoeding en nog dit: hoe lager het inkomen, hoe meer er wordt uitgegeven aan huisdieren.

Hoeveel vogels, muizen en andere dieren de prooi zijn van een ander dier, weten we niet. Het is alleszins zo dat ook heel veel vogels en egels onder de autowielen terecht komen. Natuurverenigingen pleiten al een tijdje om de kat de bel aan te binden zodat er minder wordt bejaagd.

Bron: Statbel FGOV.