Huisartsentekort

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

huisartsHet RIZIV maakte de afgelopen dagen cijfers over het aantal huisartsen per gemeente bekend en we gingen een kijkje nemen om te zien hoe het hier zit. Lochristi heeft alvast te weinig huisartsen.

Per 10.000 inwoners zijn ongeveer 9 huisartsen nodig wat in Lochristi overeenstemt met 20. Blijkbaar halen we dit cijfer niet en zo behoort onze gemeente tot een huisartsenzone waar relatief weinig huisdokters per inwoner beschikbaar zijn. Elke huisarts die zich hier vestigt heeft alvast recht op een premie van 20.000 euro en een renteloze lening van 30.000 euro.

In Oost-Vlaanderen zijn er volgens de RIZIV-cijfers 5 gemeenten die zowel in 2009 als nu een tekort hebben. Naast Lochristi zijn dat verder nog Lokeren, Moerbeke, Ronse en Denderleeuw.

Tegenover 2008 is het tekort gestegen met 65% wat erg veel is en zo kampen nu 104 gemeenten in Vlaanderen met een tekort.

Huisarts wordt een knelpuntberoep (net als veel andere) en de afgelopen jaren studeerden slechts weinigen af. In 2006 haalden amper 92 studenten het diploma van huisarts terwijl het er 180 mogen zijn.

Aangezien er reserve is mogen dit jaar meer studenten als huisarts afstuderen en wellicht zal het tekort zo verminderen de volgende jaren.

Het aantal studenten stijgt weer en minder kandidaat-geneesheren specialiseren zich.