Instagram avant la lettre

Thomas
0 reactie(s)

Het zijn barre tijden voor fotografen. Toen de digitale fotografie voor iedereen toegankelijk werd - zo rond de millenniumwisseling - kon elk van ons mits wat trial-and-error best wel een aardige foto maken.

 

In datzelfde jaar tweeduizend, werd de eerste lens in een GSM-toestel ingebouwd. Sindsdien is het hek van de dam. Een foto als voorwerp is een zeldzaamheid geworden. Het internet daarentegen, wordt overspoeld door een niet te stoppen stroom aan zinloze en nietszeggende plaatjes.

U hebt ze vast al gezien: de vierkante foto’s met een Phone gemaakt die van elk banaal onderwerp toch een warme en unieke foto maken dankzij enkele effecten die de app instagram simpelweg kopieerde uit photoshop.

We kiezen voor zwart-wit, een polaroideffect of, heel populair, de verzadigde kleuren van een oude vergeelde foto uit de koekendoos.

Hoe meer technologie, hoe groter de hang naar een verschenen verleden, zo blijkt. Probeert u het eens met, laten we zeggen, uw schoentrekker. Gegarandeerd ziet die er plots heel aantrekkelijk en interessant uit. Altijd prijs met instagram. Ook u bent een fotografisch impressionist. Fotograaf is een overbodig beroep geworden. Zelfs de nieuwskanalen maken gretig gebruik van foto’s gemaakt met de Phone tijdens een of ander incident.

We delen ons kiekje nog even op het internet en klaar is kees. Die foto is nadien echter nooit meer de uwe. Iets wat een Israëlische soldaat niet gauw zal vergeten. De man postte de hierbijgaande foto via instagram.

Het was hem blijkbaar ontgaan dat alles wat men op het internet gooit altijd wel in iemands, euh, vizier komt. Paradoxaal verklaarde de soldaat dat hij de foto niet zelf had gemaakt maar op het internet had gevonden.

De keerzijde van het ‘iedereen-fotograaf-tijdperk’. Veel lager kan de fotografie niet wegzinken. In de handen van de verkeerde persoon kan fotografie een wapen zijn, men kan vernederen of liegen zoveel men wil.

Instagram beëindigde de account van de man maar het kwaad is geschied. Eens op het internet, altijd op het internet.

 

Onlangs stootte ik toevallig op een fotoboek van ene Prokudin-Gorskii. Een Russisch fotograaf die als een van de eersten ter wereld kleurenfoto’s maakte. De gelijkenis met de instagrambeelden zijn frappant. Vierkant, lekkere kleurtjes, eenvoudige composities.

In plaats van een phone en een internetverbinding sleurde Prokudin-Gorskii een half laboratorium en een gigantische camera achter zich aan doorheen het Rusland van net voor Wereldoorlog I. De techniek die de man gebruikte was ingewikkeld en revolutionair.

Het vroeg passie voor de fotografie en liefde voor het onderwerp om deze beelden te maken.

Intenties die de overgrote meerderheid van de vijftig miljoen instagram gebruikers mist. Enkel een waar fotograaf maakt zulke prachtige beelden.