Internationaal aardbeicongres

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

aardbei_tv_00x_f00264Nu de lokale activiteiten in Beervelde stilvallen en ook het hoogseizoen voor de aardbeien stilaan achter ons ligt, hoeft dit helemaal geen eindpunt te zijn. De aardbei gaat binnenkort internationaal.

Naar aanleiding van het Belgisch voorzitterschap van de EU dat nog tot het einde van het jaar duurt, wordt van 1 tot 3 september in Antwerpen, Hoogstraten en Zundert (NL) een heus internationaal aardbeicongres georganiseerd onder de naam ‘ Research and sustainable Production Leading to succesful marketing'.

© veilinghoogstraten.be

© veilinghoogstraten.be

In 2007 werden wereldwijd meer dan 3,8 miljoen ton aardbeien geproduceerd. Op wereldschaal zijn de VS met een productie van meer dan 1 miljoen ton de belangrijkste producent. Dichterbij zijn Spanje en Turkije de grootste telers van deze lekkere vruchten.De Benelux staat dertiende op de wereldranglijst van aardbeiproducenten.

Terwijl in Beervelde twee maanden lang elke dag twee tot driehonderd kilo verkocht werden op de markt, produceert België ongeveer 40 miljoen kilo. De export is heel belangrijk. Niet minder dan 70% van de productie wordt immers uitgevoerd. Na tomaten is dit het belangrijkste exportproduct op het vlak van ‘groenten en fruit' en bekleedt België een vierde plaats op wereldniveau.

De totale productiewaarde bedraagt meer dan 100 miljoen euro. Hoogstraten speelt hier met 65 miljoen euro een heel belangrijke rol met hun Hoogstraten®. Via beschermde teelt onder glas, op stellingen en in plastieken serres kan nu van maart tot december geteeld worden. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en ook daar wil men aandacht aan besteden.

© hoogstraten.eu

© hoogstraten.eu

Info: www.hoogstraten.eu/congress en www.veilinghoogstraten.be