Jumpology by Philippe Halsman

Poseren voor een foto is niet gemakkelijk, zeker als je geen professioneel model bent. 'Lach eens voor de foto,' klinkt het dan. Maar dan heb je al snel zo'n gemaakte lach en dat valt dan ook weer op. En als je niet lacht, dan kan dat ook vreemd overkomen. Neen, een spontane gezichtsuitdrukking toveren voor een foto is niet evident. Philippe Halsman heeft daar de oplossing voor: mensen fotograferen wanneer ze springen! Volgens de fotograaf tonen mensen dan hun meest spontane en natuurlijke gezicht. Niets fake aan dus.

Hoe je dat dan noemt, springende mensen kieken? Jumpology. Leuk gevonden vind ik want inderdaad, als je je concentreert op je sprong, dan denk je niet aan je gezicht dus geen gemaakte ongemakkelijke blik!

Philippe Halsman kon bekende en onbekende mensen overtuigen voor zijn jumpology: goede vriend Salvador Dali, Audrey Hepburn en Marilyn Monroe zijn slechts enkelen die hij kon strikken voor zijn iconische foto's.

Halsman is een Amerikaanse portretfotograaf die geborden werd in 1906 in het huidige Litouwen, toen nog in handen van Rusland. Hij werkte samen met Dali en behoort tot één van de beste en bekendste fotografen wereldwijd. Hij stierf in 1979 in New York City.

Voor wie het interesseert? Er loopt momenteel een tentoonstelling met bekend en nooit eerder vertoond werk van Halsman in de Kunsthal in Rotterdam en dit nog tot 12 juni 2016.

Hieronder ziet u Brigutte Bardot, Audrey Hepburn en Anthony Perkins.

Foto's © Philippe Halsman

Scroll naar boven