‘k zou zu gere willen

Claudine
0 reactie(s)

Tekst Claudine - Foto Bennie Vanderpiete ©

 ….da’t Gentse fieste woas mee Walter De Buck. Nu al bijna 7 jaar is Walter niet meer. Zijn tedere lijflied “k zou zu geren willen leve" uit 1972 evenwel, zal als een kostbaar juweel alle tijden trotseren. Nostalgisch en  triestig  kondigen zich de komende 10 zomerdagen  in juli aan, zonder Gentse Feesten en zonder Walter.

De Buck was naast de man die vanuit Trefpunt in 1969 de Gentse Feesten opnieuw leven inblies, vooral een veelzijdig artiest. In muziek, toneel, schilderen en beeldhouwen toonde hij  zich als een fijngevoelige  anarchist, bezorgd om het milieu en om de (multiculturele) gemeenschap, een dromer ook van een betere wereld.

Over dit lied zei hij : “Van mijn eigen liedjes is vooral 'k Zou zo gere willen leven bekend. Daar ben ik wel blij mee, want dat is toch een beetje mijn lijflied. Die tekst gaat over de manier waarop ik heb proberen te leven. Zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen, ben ik mezelf altijd trouw gebleven. Ik ben ook erg aan mijn vrijheid gehecht. Nu nog. In mijn leven heb ik kunnen doen wat ik graag doe: liedjes schrijven, optreden, beeldhouwen. Altijd met volle goesting. En ik heb ook altijd mijn gedacht gezegd. Of de mensen dat nu graag hadden of niet. Nee, spijt heb ik niet. Van niets.”

Walter De Buck Gentse Feesten

In 2016 verzorgden vrienden-artiesten een eerbetoon aan Walter in Trefpunt.  Het gelegenheidsensemble bestond onder andere uit Wim Claeys, Pieter-Jan  De Smet, Lisa De Buck  (dochter van) en Rembert De Smet. Dat Walters lied niet uitgedoofd is hoort u in de opname van dit optreden.
Volgens Wim Claeys is het duidelijk dat “Dankzij Walter de Gentse Feesten de mooiste volksfeesten ter wereld zijn”.
Rembert De Smet, die in 2017 veel te jong overleed, zong ooit met even veel verve “yo quisiera vivir mi vida” de Spaanse versie van “k zou zu geren willen leve”.

Geniet van het Gentse sfeertje!