Karine Smets benadert communiceren vanuit een unieke invalshoek

Hadewijch
0 reactie(s)

Met 'Gids voor professionele communicatie' heeft auteur Karine Smets een volwaardig en volledig handboek op de markt gebracht. Het boek leert de lezer in twaalf hoofdstukken wat goede en doelgerichte communicatie inhoudt. Erkenning staat hierbij centraal en is meteen het sleutelwoord tot succesvol communiceren.

We denken allemaal soms dat we heus wel weten hoe te communiceren met anderen. We doen het dagelijks en we denken hier zelden nog echt over na. Dit handboek is een reality-check. Doen we het echt wel goed, in elke situatie? Zien we niets over het hoofd? Communicatie heeft immers meer om het lijf dan een boodschap overbrengen van zender naar ontvanger. Er is ook o.a lichaamstaal, onze gezichtsuitdrukking en onze houding. En dan heb ik het nog niet over het verbale aspect, het actief luisteren en de reflectie.

Dit handboek is vooral zeer praktisch opgebouwd en opgevat. Het is geen boek dat je in één ruk uitleest en dat nadien in de boekenkast verdwijnt. Het is een boek dat je gebruikt, raadpleegt en keer op keer uit de boekenkast haalt. Het boek geeft suggesties, realistische en functionele voorbeelden, stelt reflectievragen, geeft checklists en reminders. Frisse cartoons leuken het boek op.

Ik had het er al over: dit boek is volledig. Een zeer uitgebreide en degelijke bronnenlijst is hier ook een bewijs van. Je ziet dat dit boek geschreven werd over een tijdspanne van twintig jaar. Het is een aanrader voor wie dagelijks met verbale communicatie te maken heeft. Ik denk hierbij aan sollicitanten, leerkrachten slechtnieuwsgesprek), directies, managers (effectief vergaderen);  maar ook mensen die werken in teamverband en eender wie die zich vragen stelt bij zijn/haar communicatievaardigheden.

Erkenning is het sleutelwoord. Je gesprekspartner erkennen, betekent dat je hem/haar respecteert. Beiden gaan hand in hand. Dit handboek draagt beiden dan ook hoog in het vaandel.

Gids voor professionele communicatie werd uitgegeven door uitgeverij De Boeck en is te koop bij Standaard Boekhandel. Een exemplaar kost 25,20 euro.