Kerncentrale en wijn? Remember Tricastin zonder Doel graag

Nu ze de kerncentrales niet blijvend aan de praat krijgen en ook van over de grens gekeken wordt naar die resem haperingen, kijken wij even terug naar de wijnregio ‘Coteaux du Tricastin’ en de gevolgen van lekken, pannes en minder goed wijnnieuws.

We gaan richting Grignan en Saint-Paul-Trois-Châteaux in de Drôme en keren even terug in de tijd. Het is een kleine wijnregio verspreid over de Appellatie Coteaux du Tricastin. Het is in 2007 een kleine en minder bekend gebied in de rustige en zonovergoten Drôme. Het ligt verspreid over 22 piepkleine dorpjes met amper 1.900 hectare wijngaard en 33 wijnbouwers en coöperatieves.

Grignan kasteel

Ze produceerden in 2013 36.500 hectoliter wijn. Vooral rood en rosé van grenache en syrah maar ook cinsault, carignan en mourvèdre. Je vindt er dan ook ‘GSM-wijnen’.

In de buurt vind je niet alleen het mooie kasteel van Grignan maar ook de kerncentale van Tricastin, eigendom van EDF, Électricité de France.

Zo’n 10 jaar geleden zat de wijnbouw daar wat in het slop en viel de verkoop tegen. Toen er in 2007 en 2008 enkele incidenten waren in de kerncentrale kwam het water hen aan de lippen te staan.

Op geen enkel ogenblik (aldus metingen) was er enige radioactieve straling maar het nieuws ging de wereld rond en het kwaad was geschied. De omzet daalde nog eens met 40% en 600 hectare wijngaard werd gerooid.

De wijnbouwers besloten het roer om te gooien en elke connotatie met de centrale te doorbreken. In 2008 deden ze de aanvraag om de wijnregio om te dopen tot ‘Grignan-lès-Adhémar’.

Uiteindelijk kwam alles in orde in 2010, werd het wijnlastenboek strikter met lagere rendementen. Ondertussen groeit en bloeit de wingerd daar weer.

Mocht men de centrale van Doel omtoveren tot deze van Antwerpen en Tihange tot deze van Luik of Namen, zou de sluiting dan niet versneld worden?

Begin de jaren ’80 was er nog internationaal protest tegen deze centrales onder de slogan ‘Kernenergie, nee bedankt’ maar nu blijft het overal vrij stil.

atoomenergie nee bedankt

 

Scroll naar boven