Kippen en konijnen in Puyenbroeck

adminjan
0 reactie(s)

konijnen_belgisch-zilverOp zondag 29 augustus van 10 tot 18 uur worden op het evenementeneiland in Puyenbroeck zeldzame rassen van boerderijdieren tentoongesteld en ook verkocht. De Belgische zilver is wellicht bekend maar er zijn nog veel andere, soms bijna verdwenen rassen, die je er dan zult vinden.

De tentoonstelling is een initiatief van de stichting ‘Levend Erfgoed' en kan gratis bezocht worden. Wie kippen, konijnen, ganzen, kalkoenen met Belgische of Vlaamse stam wil zien, moet zeker een kijkje gaan nemen.

De huidige ver doorgedreven industrialisatie en specialisatie in de moderne landbouw, zorgt voor een genetische verschraling van onze huisdierrassen. De oude rassen passen niet meer in deze landbouw en verdwijnen uit beeld. Slechts enkele gespecialiseerde en hoogproductieve rassen blijven over.

Daarnaast drijven diverse 'modetrends' bij de hobbyfokkers heel wat neerhofrassen naar de gevarenzone. Vele 'oude' rassen van landbouw- en neerhofdieren zijn al verdwenen, vele andere staan op het punt te verdwijnen.

Steunpunt Levend Erfgoed komt daarom op voor het bewaren van onze oude en streekeigen rassen. Niet alleen kippen, kalkoenen, eenden, ganzen, duiven, konijnen en honden, maar ook schapen, geiten, varkens, runderen en paarden dragen hun zorgen weg en dit al meer dan 15 jaar.

SLE brengt de problematiek rond oude huisdierrassen weer onder de aandacht. Steunpunt Levend Erfgoed organiseert manifestaties zoals deze om onze rassen in de kijker te plaatsen en neemt deel aan diverse tentoonstellingen en beurzen. Het organiseert ook fokprogramma's.

Meer informatie: www.sle.be - Bob Restiaen - bob.restiaen@gmail.com

pub_lee_2010_web