Laatste gemeenteraad 2012

Vandaag maandag 17 december komt de gemeenteraad nog eens samen voor een laatste zitting. Het is meteen ook het afscheid van een aantal raadsleden. Vijftien punten staan geagendeerd met belangrijke items zoals de gemeentelijke begroting 2013 en deze van het OCMW. De belastingtarieven worden hernieuwd.

Er werden (zoals quasi elke maand) flink wat signalisatieborden gekocht, ditmaal voor een bedrag van 4.644 euro.

Een tweede voertuig van de brandweer wordt uitgerust met een lichtpijlwand. Signalisatie is erg belangrijk voor de hulpverleners en voor de weggebruikers. De brandweer is ook actief op de E17. Zien en gezien worden is cruciaal. Dit kost 6.100 euro.

De zolder van het oudste deel van de gemeentelijke basisschool in de Schoolstraat is nog niet geïsoleerd. Men zal 14 centimeterdikke matten in houtvezel aanbrengen. De werken worden uitgevoerd door eigen personeel. Kostprijs 9.500 euro.

De vernieuwing van het pannendak in de GBS werd in september goedgekeurd met een raming van 19.000 euro maar de offerte bedraagt 22.500 euro. De raad wordt gevraagd deze werken nu al te gunnen wegens de dringendheid.

Aankoop 3 percelen bouwgrond Bonnebos

Op 26 november 2007 ging de raad principieel akkoord met de verkoopbelofte voor het geven van een ‘optie tot aankoop zonder verbintenis’ van 3 percelen bouwgrond gelegen in de verkaveling Kantschoolweg (Bonnebos). De 3 loten samen zijn 1.188 m² groot en de aankoopprijs werd in de verkoopbelofte vastgelegd op 166.828 euro. Alle kosten (notariskosten, opmetingskosten, registratiekosten, …) zijn ten laste van de gemeente.

Om mantelzorgers en familieleden van senioren die nog thuis verblijven maar toch dagelijks zorg behoeven te ondersteunen, stimuleert de Vlaamse Overheid de oprichting van collectieve autonome dagopvang (CADO). Het college stelt voor om voor de realisatie van een CADO in zee te gaan met Solidariteit voor het Gezin. De site van het oud-gemeentehuis in Beervelde en het aanpalend pand kan hiervoor in aanmerking komen.

De belastingsreglementen worden hernieuwd en blijven gelijk. De aanvullende gemeentebelasting blijft 6.9% en de opcentiemen 1.000. Wie bij de bouw onvoldoende parkeerplaatsen creëert betaalt 1.860 euro per ontbrekende parkeerplaats.

Wie een ritje doet (of moet doen) met een politievoertuig betaalt 100 euro. De belasting op leegstaande woningen en gebouwen bedraagt 900 euro per jaar voor een woning – 75 euro voor een kamer of 300 euro voor elke andere woongelegenheid, zoals een appartement.

Het meerjarenplan van het OCMW werd vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn op 8 november 2012 en wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

De tussenkomst van de gemeente (in werking, aflossingen en investeringen) wordt geraamd op:
– 1.517.195 euro voor 2013
– 1.806.701 euro voor 2014
– 1.687.008 euro voor 2015
– 1.848.448 euro voor 2016
 

We nemen met deze gemeenteraadszitting ook politiek afscheid van schepen Isabelle De Meyer (Open VLD), gemeenteraadslid Marleen Rogiers (Onafhankelijk – Groen), de Vlaams Belangfractie, Peter Vermeulen en Filip De Pauw (Open VLD) en Lieven Claeys, Marc Drieghe en Albert Van Nieuwerburgh (CD&V).

Wissels kunnen nog en verzaken ook, net als andere engagementen of troostprijzen in het OCMW, de Politieraad of de intercommunales. Wordt vervolgd in 2013.

Scroll naar boven