Licht Leven. Een weg naar geluk. Straal!

Marleen Rogiers
1 reactie(s)
Licht Leven. Een weg naar geluk. Straal!

tekst Marleen - Foto © JMDB/Elise Burgess

De Nederlandse schrijfster en ervaringsdeskundige Nanne van der Leer verloor vijf jaar geleden heel onverwacht en pijnlijk zichzelf tijdens een reis  naar Bali. Wat een ontspannen intermezzo had moeten zijn, draaide uit op een nachtmerrie . Ze stortte compleet in. Ze stond voor een langdurig genezingsproces.

Haar verhaal van vallen en weer opstaan legde de bodem voor het boek “Licht Leven”. Met  veel professionele hulp, boeken, meditaties, vrienden, …  maar vooral door haar eigen  bereidheid te veranderen, lukte het om heel wat ballast achter te laten. Haar helingsproces begon met het plaatsen van korte gedichtjes op Instagram en groeide uit tot een platform met een miljoenenbereik. Inmiddels is ze sociaal ondernemer en oprichtster van “Lief Leven”.  Dit is naast de gedichtenbundel “Lief Leven”,  ook een winkel waar je cadeautjes, snuisterijen, voor jezelf of om te geven kan kopen.  

Haar nieuwste boek, “Licht Leven” wordt gedragen door haar eigen persoonlijk verhaal , geprojecteerd op verschillende inspiratiebronnen.  Nanne van der Leer laat zich ondermeer inspireren door het  boeddhisme, filosofie, spiritualiteit, cognitieve gedragstherapie,  de  behoeften piramide Van Maslow en door het chakrasysteem uit het oude India met zijn zeven punten, wielen  in ons lichaam. Het is een eclectisch geheel geworden.

In zeven praktische lessen deelt ze haar ervaring om zelf een lichter leven te leiden. Elk hoofdstuk bevat naast een flinke portie tekst, een opdracht, een  ‘lichtje’ en tips om deze opdrachten beter uit te voeren.     Van der Leer leert je komaf te maken met de ballast die je meedraagt. Dan kan het leven stromen, kan je in een ‘flow’ raken en stralen. Gelukkig zijn.  Dit betekent ook dat het af en toe behoorlijk kan tegenzitten, maar laat deze gevoelens toe. Accepteer ze zoals ze het komen. De ups en downs, zon en regen.

Het is haar waarheid. Haar verhaal over de immense zoektocht naar zichzelf.  Het boek zit vol levenswijsheden  met de boodschap: zoek het niet te ver, het antwoord ligt bij jezelf. Eenvoudige woorden. Het leert je je bewust te zijn dat er een verschil is tussen een situatie en je perceptie op die situatie.  Iets tegemoet zien met positieve energie is stukken beter dan te vertrekken vanuit een negatieve mindset.

Het doorlopen van de zeven achtereenvolgende stappen kan leerrijk zijn. Het zal ook de nodige energie en doorzetting vragen om dit vol te houden.  Dat is allesbehalve licht. Af en toe een quote of  hoofdstuk  plukken zal weinig voldoening geven.  Het is één geheel  dat je best stap voor stap leest, zo haal je het meest uit “Licht Leven”.

Het boek presenteert zichzelf met een mooie symbolische cover: witte achtergrond met scheuren en barsten  waar door goudkleurig licht straalt  Deze breuken en barsten zijn helemaal niet erg, eenmaal verwerkt, kan het iets stralend worden. Ze  laten licht door. Zodat het kan stralen.

Het is een dynamisch,  inspirerend en eclectisch zelfhulp boek.  Soms komt het wat simpel en clichématig over.  Dat is eigen aan de materie: levenswijsheden moet je niet te ver zoeken.  Zie het als de kwalitatievere Bond Zonder Naam quotes.  Het is een hulpmiddel  om dichter bij jezelf te komen. Dichter bij je geluk.

Van der Leer. Nanne. 2020. Licht Leven. Een weg naar geluk.  A.W. Bruna Uitgevers B.V. Amsterdam. ISBN 978 94 005 1240 5.