Lichtfestival : Betovering door licht, kleur en geluid

Het Lichtfestival is halverwege. De eerste twee dagen zitten erop, nog twee te gaan. Tot zondag kan u nog terecht in het centrum van Gent om – tussen 18 en 24 uur – de 44 kunstwerken te bezoeken.

Donderdagavond werd de aftrap gegeven. Was het in het begin nog even rustig, de opkomst was een uurtje later al massaal. Omstreeks 21 uur teisterde een winterse bui het evenement een uur lang. Het zorgde ervoor dat toch heel wat bezoekers iets vroeger huiswaarts keerden.
Qua opkomst leek het wel een avond op de Gentse Feesten. En dat werd later bevestigd toen men het aantal bezoekers voor de openingsavond op zo’n 130.000 schatte. De opkomst gisteren, vrijdag, leek ons misschien nog groter dan de dag voordien. Dat belooft voor het komend weekend. Ook de restaurants lijken gouden zaken te doen. Wie nu nog een tafeltje wil reserveren voor zaterdag – en we spreken uit ervaring – staat voor een aartsmoeilijke opdracht. Nu al waarschijnlijk dat deze editie van het lichtfestival zeker meer dan een half miljoen bezoekers zal lokken.

Toch zorgen een goede spreiding, het gebruik van de grote pleinen en het langere parcours ervoor dat de drukte niet onaangenaam wordt. Al was het in de Sint-Pietersnieuwstraat bij momenten wel al “koppenlopen” in de omgeving van de Boekentoren (“ Den djoef”) en bij de projectie van“Ghent in Motion”. Al gaat het hier maar om een promotiefilmpje, want de eigenlijke film gaat pas op 17 april in première in De Vooruit.

Lichtfestival 2015

Een andere publiekstrekker is Portus Ganda. Daar kan men de projectie van een filmpje met een walvis bewonderen op een watergordijn. Eerst is er de opkomende maan, waarna de blauwe vinvis het publiek verblijdt met een aantal sprongen, even wuift met zijn vin en uiteindelijk wegzwemt in de richting van het noorderlicht. Een spektakel dat enkele minuten duurt en waar het publiek bijna voortdurend 5 tot 6 rijen dik staat. Wondermooi en dan nog ondersteund door passende muziek en geluid. Iets wat bij heel wat van de 44 attracties het geval is en voor een totaalbeleving zorgt.

Lichtfestival 2015

Lichtfestival 2015

Kippenvel gegarandeerd op het St-Pietersplein met de videoprojectie op de Sint-Pieterskerk en aanpalende gebouwen. Maar wat ons betreft behoren ook de bollen inhet parkje aan het Belfort en de stadshal (“Globoscope” – Emile Braunplein) en de Madeleinestraat (met een plafond van fluorescerende draden) tot de absolute hoogtepunten. In datzelfde rijtje plaatsen we ook nog de kleurrijke projecties op de Gouverneurswoning (Vlasmarkt) en op het consulaat van Zuid-Korea (bij St. Jacobs).En, last but not least, het lichtspektakel in het “Wintercircus” of Circus Mahy. Laat u er niet afschrikken door de lange rij wachtenden. Het aanschuiven duurt echt niet lang en het lichtspektakel is geniaal in zijn eenvoud. Een draaiende cilinder, met binnenin een sterke lichtbron, projecteert talloze figuren op de ronde wanden en de vloer. Figuren die verwijzen naar degeschiedenis van dit gebouw.

Lichtfestival 2015

Heel erg mooi ook het kunstwerk “The Cloud” op de Kalandeberg. Bezoekers kunnen plaats nemen onder een wolk van gloeilampen. Zodra er voldoende mensen zijn om aan de koordjes te trekken, kan men de wolk doen oplichten. Heel erg mooi, maar jammer genoeg ook gevoelig. Zowel donderdag- als vrijdagavond kampte de installatie met een kortsluiting op het moment dat wij er waren. Hiervan dus (nog) geen foto in onze fotoreeks bij dit artikel.

In 2011 mochten we in Gent voor het eerst kennis maken met het Lichtfestival. Een twintigtal attracties lokten toen 200.000 bezoekers. In 2012 betoverde de tweede editie zo’n 500.000 toeschouwers. We hebben daarna drie jaar moeten wachten op deze derde editie. Maar het was het wachten waard. Deze derde editie is nog groter, nog mooier, nog indrukwekkender. Pure magie!!

Voor alle praktische informatie verwijzen we naar een eerder verschenen artikel: www.lochristinaar.com/nieuws/lichtfestival-gent-vier-dagen-betoverend-spektakel
Geniet alvast van wat wij de voorbije twee dagen al bezochten en fotografeerden.

Scroll naar boven