Made in Belgium: Marble Sounds met Axolotl

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Music on Sundays © Roel Teunkens

Tekst Evarist Ganzelever © foto's Roel Teunkens

Marble Sounds, de in 2007 opgerichte band rond frontman en bezieler Pieter Van Dessel, heeft al geruime tijd zijn plaats aan de top van de Belgische muziekscene. Een puike prestatie, zeker als je bedenkt dat ze zelden voor de gemakkelijkste weg kiezen.

In 2010 bracht de groep hun eerste full-cd uit: 'Nice is good'. En die kreeg meteen goede kritiek. Na enkele albums en het overweldigende succes van de single 'Leave a Light on', besloten ze vorig jaar afstand te nemen van hun met dominante gitaren doorspekte rockmuziek om de piano en strijkers een prominentere rol te laten spelen. Hiermee overbrugden ze de kloof tussen postrock en minutieus georkestreerde pop. Een nieuw label en meteen een keerpunt voor de band. De eerste single die hieruit voortkwam, 'Quiet', zette de toon door de luisteraar op een wolk van een prachtig pianogeluid, strijkers en vocale harmonieën mee te nemen op hun reis naar een wonderbaar universum. Pure melancholie, wat ondertussen zowat hun handelsmerk is geworden.

Music on Sundays © Roel Teunkens

'Axolotl' is de derde single van hun vijfde album 'Marble Sounds', waarvan de releasedatum voorzien is op 30 september. De song kent een erg mooie opbouw tot een sterke climax. Een indiepareltje, vol elektronische invloeden met een bijwijlen wat griezelige maar fascinerende ondertoon. Bovendien krijgt het geheel door de vervormde, fluweelzachte stem van Van Dessel er een flinke dosis mystiek bovenop. Voor sommigen, die de pure stem van Van Dessel als de baken van Marble Sounds beschouwen, is dat misschien jammer. Al kunnen we dit evolueren naar een steeds meer zuivere internationale sound alleen maar toejuichen.