Massaal shoppen in de Kringwinkel

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
© hethoutenoog.nl

© hethoutenoog.nl (dergelijke spulletjes vind je in de Kringwinkel!)

De Kringwinkel in Lochristi (open sinds eind september) is een schot in roos. Volgens Peter Catthoor, coördinator van de Kringwinkel Lokeren/Zelzate/Lochristi, komen er per dag gemiddeld 60 betalende klanten over de vloer en dat is veel meer dan hij verwacht had voor een dergelijke kleine winkel.

Wat komen we het meest halen in de Kringwinkel? Meubels staan met stip op nummer één (30% van de totale omzet), daarna komt kleding (25%) en huisraad (20%). Boeken, speelgoed en electro vertegenwoordigen elk nog ongeveer 6% van de omzet.

"Mensen brengen zowat alles binnen wat ze in hun huis aantreffen en waar ze van af willen. Er wordt heel veel huisraad en kleding binnengebracht, maar onze camionette haalt ook veel spullen op in Lochristi. Het gaat dan hoofdzakelijk om meubels," vertelt Peter. In de eerste twee maanden was de toevloed zelfs zo groot dat er voortdurend personeel vanuit de Kringwinkel in Lokeren ingezet moest worden om de berg spullen verwerkt te krijgen.

Moet de Kringwinkel soms zaken weigeren? Spullen die niet bruikbaar zijn, worden wel degelijk geweigerd. Het gaat dan onder meer om textiel- of andere zittingen van stoelen en zetels die niet meer hersteld kunnen worden. Vervuilde en onhygiënische zaken worden ook niet aanvaard.

Er zijn dus wel degelijk een aantal voorwaarden verbonden aan de afgifte van je goederen in de Kringwinkel. Zo zamelen ze enkel herbruikbare goederen in. Kleine herstellingen kunnen ze wel uitvoeren in hun atelier. Deze manier van werken is belangrijk omdat de Kringwinkel op die manier zijn afvalkosten binnen de perken kan houden. Goederen die afval zijn, kan je altijd naar het containerpark brengen.

Maar de Kringwinkel draait op volle toeren en daar is Peter uiteraard heel blij mee. "Er is een hele goede samenwerking met het OCMW van Lochristi. Zij zorgen ook voor drie personeelsleden die hard nodig zijn om de berg spullen die dagelijks binnenkomt, te verwerken. Ook de respons van de inwoners van Lochristi is werkelijk massaal. Zowel om spullen te brengen, als om iets uniek te kopen in de winkel. We krijgen ook heel veel telefoontjes om bij de mensen thuis allerlei spullen op te halen," klinkt het.

Het grote succes van de Kringwinkel heeft als gevolg dat men er nu al aan denkt om de winkel groter te maken door een deel van de bovenverdieping in gebruik te nemen. Maar dat is nog toekomstmuziek volgens Peter.
Maar wie op zoek is naar een leuk meubelstukje of een ‘bonte frak' voor tijdens deze koude dagen, heeft een afspraak in de Kringwinkel!

Je vindt de Kringwinkel in Dorp-Oost 152A.