Michael Jackson, King of pop voor altijd!

Sofie
0 reactie(s)

Tekst Sofie De Coninck - Titelfoto Unsplash

Op 25 juni 2009 was ik net met mijn kookpotten aan het rammelen voor het avondeten toen ik op het radionieuws vernam dat “The King of Pop” overleden was. Het leek in eerste instantie een beetje onwerkelijk want Michael Jackson was er immers sinds mijn geboorte altijd al geweest. Vandaag is dat dag op dag veertien jaar geleden en dus dé gelegenheid bij uitstek om “The king of pop”  nog even te eren.

Mijn eerste herinnering aan Michael

Ik herinner me nog goed hoe ik in het gezegende jaar 1987 voor de etalage van de platenwinkel stond samen met mijn buurjongen Evert. Vol bewondering wees hij naar de hoes van “Bad”. Ookal was ik nog maar zes, ik voelde toen al feilloos aan dat we naar de plaat van een grote meneer aan het staren waren vanachter het vensterglas.

Kindsterretje

Michael Jackson werd geboren op 29 augustus 1958 en groeide op als getuige van Jehova.
Hij bleek reeds als kind over een bijzonder zang- en danstalent te beschikken en sloot zich dan ook aan bij zijn oudere broers die samen “The Jacksons” vormden. In 1966 veranderden deze hun naam in “The Jackson 5”, u wel bekend van hits  zoals “A, B, C” en “I’l be there”.
In 1972 had Michael Jackson, amper veertien jaar, zijn allereerste solohit te pakken met “Ben”, de titelsong uit de gelijknamige film, een thriller voor kinderen over een jongen die bevriend geraakt met de rat “Ben”. Het nummer stond een beetje haaks op de film omdat het best serieus en sentimenteel was, in tegenstelling tot de inhoud van de film.

Populair- populairder - populairst

Dat Michael Jackson sinds de jaren ’70 een ware hitmachine is, daar was u zich ongetwijfeld reeds van bewust. U kan wellicht probleemloos minstens vijf nummers van dit zang- en danstalent opsommen.
In 1982 kwam het legendarische album “Thriller” uit met nummers zoals “Beat it” , “Wanna be starting something”, “Billie Jean”… Michael Jackson maakte erg vooruitstrevende videoclips voor de jaren ‘80. Hij zette een verhaal neer in zijn clips wat ongezien was voor die periode. Mede dankzij zijn steengoede muziekclips werd Michael Jackson razend populair en verkocht hij om en bij de 100 miljoen platen van zijn album “Thriller”. Het is dan ook het best verkochte album ter wereld en aller tijden.

Moonwalk

Voor zijn 25ste verjaardag gaf hij een optreden dat hij afsloot met “Billie Jean” waarbij hij voor het eerst zijn befaamde “Moonwalk” liet zien. Bij dit pasje lijkt het alsof Michael vooruit loopt terwijl hij zich eigenlijk achteruit beweegt. Deze fantastische vondst werd zijn handelsmerk en gaf nog een grotere boost aan de verkoopcijfers en zijn populariteit.
In 1987 bracht hij het album “Bad” uit met hits zoals “Smooth Criminal”, “The way you make me feel”, “Bad”, “Man in the mirror”
Later volgden nog diverse albums en hits zoals “Earth Song”, “Black or white”, “Remember the time”, “Heal the world”…

Excentriek en duister

Wanneer we het over Michael Jackson hebben, kunnen we er helaas niet omheen dat hij behalve zijn uitzonderlijk muzikaal talent ook enkele excentrieke en duistere kantjes kende. Zo kocht hij een boerderij in California waar hij een pretpark en dierentuin bouwde die hij “Neverland” doopte. Hij hield er verschillende vriendschappen op na met minderjarige jongens en werd later ook beschuldigd van seksueel misbruik.
Bovendien kent zijn uiterlijk ook enkele opmerkelijke veranderingen. Het lijkt erop alsof hij zijn zwarte roots wil camoufleren en poogt een blank uiterlijk te verkrijgen. Behalve zijn neuscorrecties ontkent hij eventuele andere plastische ingrepen ten stelligste. Het feit dat zijn huid fel verbleekt, wijdt hij aan een huidaandoening.
Fame
Ondanks zijn woelige privéleven, kunnen we niet ontkennen dat Michael Jackson zijn stempel heeft gedrukt op de popcultuur. Hij ontving dan ook heel wat prijzen waaronder vijftien Grammy’s, acht vermeldingen in het Guinness World Records boek, de  American Music Award en de World Music Award. Daarnaast kreeg hij ook nog een ster op de Hollywood Walk of Fame en komt hij twee keer voor in de Rock & Roll Hall of Fame.

Beat it… or not?

Uiteindelijk sterft Michael op 25 juni 2009 aan een hartstilstand ten gevolge van overmatig pillengebruik. Zijn privéarts zou later worden veroordeeld voor doodslag n.a.v. Michaels dood.
Michael Jackson mag het zich dan misschien afgebold zijn onder de levenden. Dankzij zijn vele hits, blijft hij ook anno 2023 levendiger dan ooit.
Voor deze Music on Sunday halen we “Beat it” vanop zijn legendarische plaat “Thriller” nog even van onder het stof.