Music on Sundays: “Broer” – De Mens.

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Music on Sundays - Lochristinaar - De Mens - © Dirk Annemans

Tekst Evarist Ganzelever © Titelfoto Dirk Annemans

Gisteren in de Lotto Arena, vandaag bij Lochristinaar. In deze woelige tijden, waarin mensen en meningen met getrokken messen tegenover elkaar staan, is een ingetogen nummer als dit vandaag meer dan op zijn plaats.

Drie decennia al, levert deze rockgroep uit Vlaams-Brabant ons muziek die zacht en hard is en alles wat daartussen ligt. Zo kom je ook verrassende arrangementen tegen, als reggae. Kortom, De Mens laat zich niet binden aan één stijl.

Hun debuutsingle 'Dit is mijn huis' effende het pad voor een sliert liedjes die zich in het collectief geheugen hebben genesteld. Denk maar aan 'Jeroen Brouwers (schrijft een boek)', 'Ergens onderweg' of 'Irene'. En met dat laatste nummer, 'Irene', kregen ze in 2005 een eerste notatie in De Tijdloze 100 van Studio Brussel, op plaats 88. Stilstaan bij De Mens z'n repertoire is materiaal om ruimschoots een paar A4'tjes mee te vullen. En dan hebben we het nog niet over hun ontelbare tournees langs verschillende zalen en festivals.

Het kwartet rond Frank Vander linden overleefde met hun tomeloze energie en sterke hits trends, waarmee ze hun signatuur beitelden in het Nederlandstalige rocklandschap.

En nu is er 'Broer', een nummer dat na dertig jaar muziek maken allesbehalve routineus klinkt. Gisteren waren ze nog live te genieten in de Lotto Arena in Antwerpen, vandaag op Lochristinaar. We houden de vinger aan de pols!