Music on Sundays: Coldplay is magie!

Bennie
0 reactie(s)
Music on Sundays - © Thomas Hawk Flickr

Tekst Bennie Vanderpiete © Titelfoto Thomas Hawk (Flickr)

De vraag wie er in 2022 voor het muzikale hoogtepunt in België zal gezorgd hebben, is ongetwijfeld voer voor discussie. Na eerder deze zomer de Rolling Stones en Rammstein was het nu de beurt aan Coldplay om op te treden in ons land. 220.000 fans zagen de Britse band vorige week aan het werk in Brussel.

Chris Martin en Jonny Buckland leren elkaar kennen op de Londense universiteit. Samen met Will Champion en Guy Berryman beginnen ze een band die uiteindelijk, vanaf 1996, Coldplay zal heten. Bijna vier jaar later - in 2000 - verschijnt hun debuutalbum “Parachutes”. Twee jaar later brengen ze “A Rush of Blood to the Head” uit en dit tweede album zorgt meteen voor hun definitieve doorbraak. De opvolger “X&Y” staat in 2005 in zestien landen op nummer één. De cd gaat 8 miljoen keer over de toonbank en is dat jaar het best verkochte album.

Op 15 oktober 2021 bracht Coldplay zijn negende studioalbum uit: “Music of the Spheres”. Een plaat die niet het niveau haalt van de eerdere pareltjes – denk maar aan “X&Y” of “Viva la Vida or Death and All His Friends” – die de groep al afleverde.

“Music of the Spheres” zorgde wel voor een gelijknamige wereldtournee die Coldplay naar Mexico, de Verenigde Staten, Duitsland, Polen, Frankrijk, België, Engeland, de Dominicaanse Republiek, Brazilië en Argentinië brengt. Vorige week concerteerde de Britse band dus 4 keer in Brussel. Op 5, 6, 8 en 9 augustus vonden telkens 55.000 fans de weg naar het Koning Boudewijnstadion en ze beleefden er een fantastische avond.

De toeschouwers kregen allen een bandje met ingebouwd LED-licht en geolocatie. Bij “Yellow” – een nummer van hun debuutplaat – kleurden al die bandjes geel. Maar één van de absolute hoogtepunten was uiteraard terug “Fix You”. Handjes in de lucht, een fantastische lichtshow en – op het moment dat het tempo opgetrokken wordt met een gitaarsolo – er nog wat vuurwerk bovenop. Coldplay, dat is magie!

“Fix You” is vandaag dan ook onze keuze voor de Music on Sundays. En u krijgt het nummer in 2 versies. Enerzijds een 4K-opname van een fan die in het station in Brussel was en anderzijds een mooie opname uit 2017 toen Coldplay in Sao Paulo concerteerde.

Coldplay – “Fix You” @ Brussel (6 augustus 2022)

 

 

 

Coldplay – Fix You @ Sao Paulo (7 en 8 november 2017)