Music on Sundays: “Dancing Queen” met ABBA

Dit weekend staat in het teken van het afscheid van het Feestpaleis: de balzaal en danstempel van Beervelde en ver daarbuiten. En wie dansen zegt, zegt muziek.

Ontelbare meisjes zullen zich de voorbije 93 jaar opgetut hebben voor een avondje Feestpaleis. Om er te gaan dansen, plezier te maken of uit te kijken naar hun droomprins. Bij de sluiting van dergelijk monument hoort een dijk van een klassieker. We kozen één van de grootste hits in de muziekgeschiedenis: “Dancing Queen” van ABBA.

Zoals veel ABBA-hits ontstond Dancing Queen in het zomerhuisje van Benny Andersson en Björn Ullvaeus (de 2 mannen van ABBA) op het afgelegen eilandje Viggsö, zo'n 30 kilometer ten oosten van Stockholm. Omgeven door de rust en de schoonheid van de natuur en vergezeld door een kleine vleugelpiano en een oude gitaar, vonden de heren de nodige inspiratie om liedjes te schrijven en te componeren.

Bij het opnemen van de demo, die als werktitel “Boogaloo” meekreeg, lieten Benny en Björn zich o.m. inspireren door het dansritme van George McCrae’s discoklassieker “Rock your baby” uit 1974. Om het lied een diepere echo mee te geven maakten de heren gebruik van de zgn. slapback-techniek of “delay”.
Al bij het voltooien van de opnames in december 1975 beseften de ABBA-leden dat het nummer een schot in de roos was. Het was hun manager “Stig Anderson” die de song omdoopte tot “Dancing Queen”.

ABBA speelde de song voor het eerst live -uitgedost in traditionele 18de-eeuwse kledij – op 18 juni 1976 in de Zweedse Koninklijke Opera tijdens een televisie-gala aan de vooravond van de bruiloft van koning Carl Gustaf en koningin Silvia (al werd het nummer voordien al eens vertoond op de Duitse en Japanse televisie). Ook tijdens de receptie van de trouw mochten ze het nummer komen zingen. De single kwam dan uit in augustus 1976 en het nummer stond op de elpee “Arrival” die later dat jaar uitgebracht werd.

Dancing Queen gaat over een 17-jarig meisje dat op vrijdagavond gaat dansen, in de spotlights staat en de jongens zo ophitst en… dan weer weg is. Op naar een volgende dans. Het is niet enkel een heel erg dansbaar, maar ook erg vrolijk nummer.

De song werd een gigantische hit met nummer-1 plaatsen in 15 landen, waaronder Nederland, België, West-Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten was het lied de enige single waarmee ABBA in de Billboard Hot 100 de hoogste positie bereikte. Zelfs in de toenmalige Oostbloklanden presteerde de single erg goed. Wereldwijd ging “Dancing Queen” in totaal 8,8 miljoen keer over de toonbank. Het gezaghebbenden muziekmagazine Rolling Stone beschouwt “Dancing Queen” als een van de grootste popsongs aller tijden.

ABBA splitte in 1982. In 1992 werd “Dancing Queen” opnieuw uitgebracht om de Cd-box “ABBA gold” te promoten. Het nummer stond terug wekenlang in de hitparade, van de dubbel-cd werden bijna 29 miljoen exemplaren verkocht. Later dit jaar zouden een aantal nieuwe nummers van ABBA verschijnen. Die waren eigenlijk al voorzien voor eind 2018, maar er zijn technische problemen met het maken van de bijhorende filmpjes.

In 2018 steeg Dancing Queen naar plaats 2 van de 1000 klassiekers van radio 2. Eerder dit jaar werd het op diezelfde radiozender op nummer 1 gezet in de top 70 van de jaren ’70. In 2016, 40 jaar nadat de single uitkwam, stond het op nummer 1 in de Top 2000 van Joe FM.

Fijne zondag nog.

 

 

Scroll naar boven