Music on Sundays - "Eyvallah" een Turks protestlied

Claudine
0 reactie(s)
Muysic on Sundays - Duman Eyvallah - Youtube

Tekst: Claudine De Wilde

Kaan Tangöze is de frontman van de groep Duman, de populairste Turkstalige band van het moment. Hij gebruikte bij zijn terugkeer naar Turkije zijn ervaringen met grungebands in Seattle in de muziek van deze Turkse groep. Het bijzondere in het repertoire van Duman is de samenvloeiing van traditionele Turkse muziek met Amerikaanse rock.

Een van hun bekendste nummers is Eyvallah (vertaald als “Met Dank”) en dat was het strijdlied van de activisten tijdens de protesten van 2013 in het Gezipark in Istanbul. In de tekst staan frasen als “vrijheid ondanks traangas” en “het land hoort ons toe”. Het lied werd er dagenlang luidkeels gezongen door de massa. In dat jaar verscheen ook hun voorlopig laatste album "Darmaduman", wat zoveel wil zeggen als “verbrijzeld”. Duman betekent letterlijk "Rook".

Duman - Wikipedia

Naar aanleiding van hun optreden in een uitverkochte Handelsbeurs in Gent op 17 november 2021 vertelt Tangöze in een interview over het protestlied: “We schreven het nummer eigenlijk al vóór de Gezi-protesten, we zagen wel al vaker politiegeweld.Ooit schreven we een lied gericht tegen de Gülenbeweging . In die tijd waren Erdogans partij en de Gülenisten nog bondgenoten, dus haatten ze ons. Daarna kwam het tot een breuk tussen die twee en was ons lied plots geen probleem meer. Wij blijven muziek maken, wij gaan gewoon door met nummers schrijven, los van de kuren van de politiek.”
De band is zeer populair en treedt in heel Europa op voor uitverkochte zalen waar een massa fans enthousiast meebrult :

Gözlerim yanar ama ezilmedim, azalmadım
Özgürüm dedim hala
Haklıyım dedim hala sana, sana
İnsanım dedim hala

Mijn ogen branden, maar ik ben niet verpletterd, ik ben niet bedwongen
Ik zei dat ik nog steeds vrij ben
Ik zei dat ik nog steeds tegen jou ben, tegen jou
Ik zei dat ik nog steeds een mens ben