Music on Sundays: “Give Peace A Chance” – John Lennon

Bennie
0 reactie(s)
Music on Sundays Give Peace A Chance - Lochristinaar

We zijn dag 11 van de oorlog. Op 24 februari, in de nacht van woensdag op donderdag, liet Putin zijn troepen Oekraïne binnenvallen. Sindsdien woedt er een vreselijk conflict aan de oostelijke grens van Europa. Een oorlog die (bijna) niemand wil. Zowat anderhalf miljoen mensen zijn ondertussen al op de vlucht. Onnoemelijk veel menselijk leed.

Het was het Duitse radioeins dat het initiatief nam om vrijdag ll. stipt om 08.45 uur “Give Peace A Chance” van John Lennon te draaien. Honderden radiostations over heel Europa sloten aan. In België waren dat, naast de stations van de VRT, ook alle commerciële (nationale en lokale) zenders.

“Laat ons onze krachten bundelen en een vredesduif de ether insturen” klonk het op radio Klara. Putin zullen we zo niet stoppen, maar het was een oproep voor vrede, een teken van solidariteit om zo ook het Oekraïense volk een hart onder de riem te steken.

Music on Sundays Give Peace A Chance - Lochristinaar

“Give Peace A Chance”

We schrijven het jaar 1969. De Beatles hebben met hun muziek de jaren ’60 bepaald en er heerst een echte Beatlemania. Op 20 maart 1969 trouwt John Lennon met Yoko Ono, een vredesactiviste. Na hun huwelijk besluiten John en Yoko om hun bekendheid te gebruiken en van hun huwelijksreis een “vredeshappening” te maken. Van 25 tot 31 maart 1969 verblijven ze in het Hilton in Amsterdam en doen er een “Bed-In for Peace”. Zeven dagen lang blijven de twee in bed als pacifistisch protest tegen de Vietnamoorlog. Elke ochtend mag de pers langskomen. Omdat ze hun boodschap van vrede nog meer wilden verspreiden, willen ze hun actie overdoen in de Verenigde Staten. Maar Lennon was daar niet meer welkom nadat hij er het jaar voordien gearresteerd was voor het bezit van cannabis. Daarom wijkt het pasgetrouwde stel uit naar Montreal (Canada) waar ze in het Queen Elizabeth Hotel de suites 1738, 1740 en 1742 bezetten. Het is in suite 1742 dat het huwelijksbed staat. Ze brengen er een hele week door en daar wordt ook het nummer “Give Peace A Chance” opgenomen. In 1970 splitten de Beatles en kort daarna brengt Lennon “Give Peace A Chance” uit als soloartiest.

Het lied werd heel populair door de vredesbeweging van de vroege jaren zeventig, als protest tegen de Vietnamoorlog. Begin 1991 kwam er een nieuwe versie naar aanleiding van het uitbreken van de Golfoorlog. En nu, begin 2022, wordt het gebruikt als protest tegen de invasie van Rusland in Oekraïne.
 

(Foto's © Nathan Fertig, Diana Vyshniakova, Miha Rekar)