Music on Sundays: “Joe” van Meskerem Mees

Bennie
0 reactie(s)
Meskerem Mees - © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Meskerem Mees, in 2019 trad ze op bij evenementenradio VROB. Eind 2021 kwam haar debuutalbum uit. Valt ze eind april in de prijzen bij de uitreiking van de MIA’s?

Het gaat hard voor de 22-jarige Meskerem Mees. Toen ze 10 maanden oud was werd ze door haar ouders vanuit een Ethiopisch weeshuis naar België gehaald. Sindsdien woont ze in Merendree (Deinze). Haar voornaam Meskerem betekent “nieuw begin”, of letterlijk “september”, de maand waarin men in Ethiopië nieuwjaar viert.

In 2019 trad ze tijdens LoPlage op in “De Praatbarak”, het radioprogramma van Peter Vervaet op evenementenradio VROB?? Voor ons was ze nog een nobele onbekende. Al droop het talent er toen ook al duidelijk in dikke druppels vanaf. Vaste kompaan en celliste Febe Lazou uit Oostakker begeleidde haar die dag.

Meskerem Mees - © Bennie Vanderpiete

Furore in België

Eind 2019 schopte Meskerem het al tot laureate van Sound Track, een gloednieuw Oost-Vlaams podium- en kansenparcours voor artiesten met talent en ambitie. Met haar minimalistische songs maakte ze al snel furore in het Belgische muziekwereldje en in 2020 volgde dan haar debuutsingle “Joe”. Daarmee stond ze ook op nummer 1 in “De Afrekening” van StuBru.

Later dat jaar won ze met Febe ook Humo’s Rock Rally en ze mocht kort nadien voor de muzikale omkadering zorgen van “De Zevende Dag” op Eén. Eind 2020 waren de 2 muzikale youngsters ook te zien in de Toots Sessies op canvas. Meskerem speelde onder meer op Werchter Parklife, maar trad ook al op in Berlijn, Parijs en op het prestigieuze Montreux Jazz Festival in Genève.

De wereld ontdekt Meskerem Mees.

Het toonaangevende Amerikaanse “Consequence of Sound" schreef “Meskerem Mees enchants from the moment she opens her mouth”. Vrij vertaald: “zodra Meskerem begint te zingen, gebeurt er iets magisch.” En zo is dat. Ze pakt het publiek in met haar heldere stem, haar akoestische gitaar en het mooie samenspel met de cello van Febe.

Julius

Haar debuutalbum "Julius" volgde In november 2020. Een plaat vol eigen nummers die getuigen van een grote muzikale maturiteit. Folksongs waarbij heel wat recensenten verwezen naar Bob Dylan en Joni Mitchell. 13 nummers met daarbij ook de singles “Joe”, “Season Shift” en “The Writer”.
Op de hoes van de plaat, naast Meskerem, ook de ezel “Juul” die door haar pleegouders werd geadopteerd.

Meskerem Mees - © Bennie Vanderpiete

Prijzen

Op zaterdag 30 april worden de MIA’s (Music Industry Awards) opnieuw uitgereikt. Het wordt een dubbeleditie waarbij de verdienstelijke artiesten van 2020 en 2021 zullen gehuldigd worden. Samen met Angèle (6 nominaties), Regi en Balthazar (elk 5 nominaties) behoort Meskerem Mees (4 nominaties) tot de grote favorieten om 1 of meerdere awards in de wacht te slepen. Ze is genomineerd in de categorieën “Alternative”, “Auteur/componist”, “Doorbraak” en “Solo vrouw”.
 
2022 begon alvast zeer succesvol voor het muzikale toptalent. Eerder deze maand won ze “Grand Jury Award”, de belangrijkste prijs op de Music Moves Awards. Deze prijzen gaan uit van de Europese Unie die daarmee jonge veel belovende artiesten belonen. Naast de award won Meskerem ook een geldprijs die ze wil gebruiken voor haar tweede plaat.
Met deze award treedt ze in de voetsporen van Belgen als Stromae en Selah Sue maar ook van internationale sterren Adele, Mumford and Sons of Lykke Li.
 

Bij deze Music on Sundays krijgt u hieronder de videoclip van de debuutsingle "Joe", een interview met Meskerem Mees en de opname van de Toots Sessies. Fijne zondag!

"Joe" - Meskerem Mees

 

Interview Repetitiekot (februari 2020)

 

 

 

Meskerem Mees Live @ De Toots Sessies (december 2021)