Music on Sundays – “Love Is A Game” van Adele

Bennie
0 reactie(s)

“Het nieuwe album van Adele is te koop”. Dat was, tussen alle coronaperikelen in, eergisteren wereldnieuws. Zes jaar hebben de fans moeten wachten op nieuw werk van de Britse nachtegaal.

Een periode waarin er heel wat gebeurde in het leven van Adele Atkins (33). In maart 2018 trouwde ze met Simon Konecki. Het stel was al sinds 2011 samen. In 2012 werd hun zoontje Angelo James geboren. Maar eind 2018 liep het huwelijk van Adele en Simon op de klippen en in april van dit jaar was de scheiding officieel. Haar verdriet over die stukgelopen relatie vertaalde ze in haar nieuwe langspeler “30”.

Net als bij haar vorige albums – “19” (2008), “21” (2011) en “25” (2015) – verwijst de titel naar haar leeftijd die ze had als ze de eerste nummers componeerde voor de nieuwe langspeler. En de smart van de voorbije jaren bleek een goudmijn voor een hele resem typische Adele ballades waarin het vocale altijd de bovenhand heeft.

Op 15 oktober was er de release van de eerste single “Easy On Me”. Een nummer waarin Adele aan haar ex-man en zoontje lijkt te vragen om haar de mislukking niet kwalijk te nemen.

“Er zit geen goud in deze rivier
waarin ik heel lang mijn handen heb gewassen
Ik weet dat er hoop is in dit water
Maar ik kan het niet opbrengen om te zwemmen
als ik verdrink in deze stilte”

En iets verder klinkt het...

“Je kunt niet ontkennen dat ik erg mijn best heb gedaan
Ik ben veranderd om jullie allebei op de eerste plaats te zetten
Maar nu geef ik het op”

Een typisch Adele nummer, vocaal erg sterk, enkel begeleid door een piano en met veel drama. De bijhorende videoclip begint in zwart-wit. Adele pakt haar koffer en verlaat het huis. Maar zodra ze zingt “But now I give up” – en haar besluit genomen is - komt er terug kleur. De videoclip werd op Youtube, in de eerste zes uur, 10 miljoen keer bekeken. De teller staat ondertussen op 165 miljoen.

Ook de andere nummers op “30” gaan vooral over haar scheiding en de bijhorende gevoelens. Recensenten noemen het een rauwe persoonlijke plaat. In “My Little Love” is ze paranoïde, heeft een kater en spreekt met haar zoontje (die ook te horen is in de song). Je hoort haar wenen en snikken en ze troost de kleine Angelo met de woorden

“I love your dad 'cause he gave you to me
You're half me and you're half daddy”

Velen vinden dit voorlopig haar beste album. Persoonlijk missen we daarvoor toch enkele sterke uptempo nummers zoals destijds op “21” (denk maar aan “Rolling In The Deep” en “Set Fire To The Rain”). Maar eindigen doet “30” alvast met een pareltje. Met een song die onmiddellijk een bioscoopgevoel oproept. Toen Adele “Love Is A Game” opnam was de film “Breakfast at Tiffany's” te zien op een tv in de studio. "Dit liedje had het liedje voor de eindscène moeten zijn” vertelde de zangeres nadien aan Vogue. Dat viel niet in dovemansoren bij een fan, die beelden van de film monteerde op de bijna zeven minuten durende song.
En dat is dan ook onze Music on Sundays. En als toemaatje krijgt u er ook de videoclip van “Easy On Me" bij. Fijne zondag.

"Love Is A Game"
 

"Easy On Me"