Music on Sundays: “Paris sera toujours Paris”

Bennie
0 reactie(s)

Vandaag de slotdag van de Ronde van Frankrijk. Deze namiddag is er enkel nog de rit naar Parijs met traditioneel de sprint op de Champs-Élysées. Volgend jaar - uitzonderlijk - geen rit naar de Franse hoofdstad. Dan eindigt de Tour de France omwille van de Olympische Spelen in Nice. Maar dat is éénmalig, want… ”Paris sera toujours Paris”

Het was een heel bijzondere, en uitzonderlijk spannende, Ronde van Frankrijk. Twee weken lang leek het alsof de strijd om de overwinning met seconden zou beslecht worden. Tot Jonas Vinegard in de enige tijdrit de bovenhand nam op Pogacar en hem de dag nadien, de genadeslag zou geven in de moordende koninginnenrit.

Drie weken Tour de France, dat betekent ook uitzendingen van “Vive Le Vélo”. Elke avond blikte Karl Vannieuwkerke samen met zijn gasten terug op de voorbije koersdag. Vanavond doet hij dat een laatste keer. En dan weerklinkt opnieuw “Paris sera toujours Paris” van Zaz als begintune.

De Franse zangeres Zaz ziet op 1 mei 1980 als Isabelle Geffroy het levenslicht. Op 5-jarige leeftijd mag ze naar het conservatorium van Tours waar ze muziektheorie, viool, piano, gitaar en koorzang volgt. In 1994 scheiden de ouders van Isabelle. Haar moeder trekt, samen met de 3 kinderen naar Libourne, in de buurt van Bordeaux. Daar volgt de 15-jarige Zaz zangles. Ze debuteert als zangeres in de bluesband Fifty Fingers, sluit nadien nog aan bij diverse groepen en krijgt een baantje als zangeres bij een Parijs cabaret.

In 2007 zoekt producer en songwriter Kerredine Soltani via het internet een zangeres met een hese stem. Zaz reageert op de oproep en wordt uitgekozen. Soltani schrijft voor haar het nummer “Je veux”. In 2010 volgt het eerste album “Zaz” met daarop ook een aantal eigen nummers. De eerste single “Je veux” maakt haar bekend bij het grote publiek en betekent haar doorbraak. Het debuutalbum is een gigantisch succes en gaat bijna twee miljoen keer over de toonbank. Na “Duplex” (2012) volgt “Paris” (2014) als 3de studioalbum. Een plaat vol covers waarin ze de “Joie de vivre” van de Franse hoofdstad bezingt. Haar versie van “Paris sera toujours Paris” – het nummer van Maurice Chevalier uit 1939 - wordt de 2de single van het album.
Eind 2021 bracht Zaz “Isa” uit, naar eigen zeggen “haar meest persoonlijke album”. Maar voor velen onder ons zal Zaz de artieste blijven die “Paris sera toujours Paris”, sinds 2016 de begintune van “Vive le vélo”, zingt.