Music on Sundays: SKYBLASTERS met “Zion Child”

Het optreden van Skyblasters in het Speurdonkhof was een van de memorabele momenten van de voorbije VROB Large. De band is terug springlevend en komt dit voorjaar met nieuwe nummers.

Skyblasters werd in 1984 opgericht in Gent. De eerst twee jaar wisselde de bezetting heel wat. Uiteindelijk bleven Patrick De Witte – later ook hoofdredacteur van P-magazine – en Edward Buadee (Ghana) als enigen over. Ze omringden zich met Gentse muzikanten en de band werd aangevuld met een blazerssectie. Het – uiteindelijk – twaalfkoppig collectief werd rond 1986 populair in het Gentse met hun combinatie van reggae en popmuziek.

De band trad op tijdens Gentse Feesten, Pukkelpop, Lokerse Feesten, Sfinks Festival, Seaside Festival, Sjock Festival en Mano Mundo. Op 10 oktober 1986 werd een uitverkocht concert in de Gentse Vooruit opgenomen en uitgebracht als “Skyblasters Live”. Hun cover van Johnny B. Goode (gebaseerd op de reggae-versie van Peter Tosh) werd als single uitgebracht. Skyblasters zetten hiermee de stap naar Belgische nationale radio en tv.

Skyblasters - © Bennie Vanderpiete

In 1988 verscheen Livin’ in Limbo als eerste studio-album. De single “Fallen Flowers” haalde de nationale radio, maar vooral de openingstrack Bolero (waarbij de compositie van Ravel overgaat in Kill Our Pain) werd opgepikt in de media. Skyblasters mocht op verscheidene grotere festivals optreden, ging op tournee en in 1989 verscheen de derde elpee, Crossing The Line.
Een Braziliaanse tournee, gepland voor 1990, moest om financiële redenen geschrapt worden en kort nadien kondigde de band aan ermee op te houden.

In 2005 volgde een korte reünietournee en verscheen er een verzamel-cd. Op 19 februari 2013 overleed medeoprichter/drummer Patrick De Witte. Op de tribute avond op 1 maart 2014 gaven enkele leden van de Skyblasters samen een unplugged miniconcert. Dit optreden leidde tot een nieuwe start, zij het in kleinere bezetting en in akoestische formule. De band kwam opnieuw in de belangstelling en bracht ter gelegenheid van het 30-jarig jubilee van “Skyblasters Live” een tweede live-album uit in de akoestische formule.

Ondertussen werd Skyblasters terug versterkt met een blazerssectie. In het voorjaar brengt de groep nieuwe nummers uit. Op 4 januari trad het tienkoppig ensemble op tijdens VROB Large. Ze brachten er onder meer “Zion Child”, een nummer dat ze ook speelden op 25 juli 2015 tijdens de Gentse feesten op het podium aan Sint-Jacobs.
 

(Foto's © Bennie Vanderpiete)
 

 

Scroll naar boven