Music on Sundays – “Viva Carnaval”

Bennie
0 reactie(s)

Bennie Vanderpiete ©

Geen carnaval zonder muziek. Met Viva Carnaval stellen we u vandaag een knotsgekke Belgisch-Nederlandse samenwerking voor.

Het is weer carnaval. Naar aloude katholieke traditie wordt er nog een keer gefeest in de dagen voor Aswoensdag. Dan begint de vastenperiode. De oorsprong van het woord “carnaval” dient vermoedelijk ook gezocht in het Italiaanse “Carnem Levare”: het wegnemen (of ontberen) van vlees.

Carnaval was dus van oudsher een eetfestijn. De Romeinen vierden later het feest van de saturnaliën dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink- en eetgelagen, een soort Prins Carnaval, vermommingen en optochten door de straten.

Bij ons is het vieren van dit feest veelal een streekgebonden gebeuren. Denken we bijvoorbeeld maar aan Aalst, Binche, enkele regio’s in Limburg en ook Gent-Ledeberg. In Nederland en ook in Duitsland – vooral de Rijnstreek – is er een heuse carnavalsindustrie en worden ook elk jaar nieuwe carnavalsliedjes uitgebracht.

Jetti Paletti wou enkele jaren terug, samen met Steve Tielens en Filip D’Haeze, een carnavalsnummer opnemen. Corona gooide roet in het eten en de plannen werden even in de ijskast gezet.
Maar dit jaar is het zover. Het drietal coverde de klassieker “A Brand New Day” van The Wiz Stars en maakte er “Viva Carnaval” van.

Het nummer “A Brand New Day" werd geschreven door Luther Vandross en geproduceerd door Quincy Jones en Tom Bahler. Het werd voor het eerst gebruikt in 1978 in de musical The Wiz, gebaseerd op het boek De tovenaar van Oz. Niemand minder dan Diana Ross, Michael Jackson, Nipsey Russell en Ted Ross zongen toen het nummer.

Schuif die tafels en stoelen aan de kant en zet u schrap voor de carnavalskraker van het knotsgekke trio Jetti Paletti, Filip D’Haeze en Steve Tielens.