Music on Sundays: “Walk Walk” van Sylvie Kreusch

Bennie
0 reactie(s)
Sylvie Kreusch - Lochristinaar - © Liese Keereman

Titelfoto © Liese Keereman

Ze deed er langer over dan pakweg Angèle of David Bowie om als soloartiest succes te hebben. Maar flink wat levenservaring en een relatiebreuk droegen bij tot een sterk debuutalbum. Sylvie Kreusch, een nieuwe ster aan de Belgische muziekhemel en goed voor 4 nominaties voor de MIA’s.  

Eerste stappen

Een plan B had Sylvie Kreusch niet. Al op jonge leeftijd stond voor haar vast “ik wil zangeres worden”. Oefenen deed ze als kind voor de spiegel in haar kamertje. In het middelbaar – aan de kunstschool – was men minder overtuigd van haar kwaliteiten. De zangleerkrachten buisden haar zelfs. Misschien was ze ook wat te rebels. “Het was een tijd met veel drugs pakken op feestjes” zegt ze hierover.
Maar haar klasgenoten waren wel overtuigd van haar talent en in 2007 richtte Kreusch, samen met wat schoolvrienden, haar eerste muziekband op. Hun groepje “Fell Floor Fiction” eindigde tweede op de wedstrijd van “De Kunstbende”. Enkele jaren later gingen de 3 bandleden elk hun eigen weg.

Sylvie Kreusch - Lochristinaar - © Oli Zitch(Foto © Oli Zitch)

Soldier’s Heart en Warhaus

Een volgende stap voor was “Soldier’s Heart”, een indiepopband met Sylvie als frontvrouw. De band kwam in 2013 voor het eerst aan de oppervlakte toen Soldier's Heart de talentenjacht “De Nieuwe Lichting” op Studio Brussel won. Soldiers’s Heart mocht o.m. op Pukkelpop optreden en met Balthazar op toernee als voorprogramma. Daar raakte Maarten Devoldere – zanger en singer-songwriter van Balthazar - gefascineerd door Sylvie Kreusch. Hij wou haar als “vrouwelijke muze” voor zijn soloproject Warhaus. Het zorgde in 2016 voor de split van Soldier’s Heart en Kreusch en Devoldere werden een koppel.

Sylvie Kreusch - Lochristinaar - © Oli Zitch(Foto © Oli Zitch)

Model en de modewereld

Sylvie Kreusch engageerde zich ook in de modewereld. Ze nam als fotomodel o.m. deel aan de Spring 2018 Paris Fashion Week show van Ann Demeulemeester. In 2020 kreeeg ze een carte blanche om de muziek voor te bereiden voor de modecollectie van Olivier Theyskens op de Paris Haute Couture Week. Het was een unieke kans en haar soloartiestdebuut.

Breuk en debuutplaat “Montbray”

Na 3 jaar Warhaus was het welletjes voor Sylvie Kreusch. “Ik wilde mijn eigen verhaal vertellen, vooraan op het podium”. Bovendien liep de relatie met Maarten Devoldere op de klippen.
Die breuk was ook voor een groot deel de voedingsbodem voor de nummers die ze begon te schrijven en die gebundeld zijn in haar openhartig debuutalbum “Montbray”. De plaat opent met “Fallin’ High” waarin Kreusch terugblikt op enkel mooie gemeenschappelijke momenten. Maar in “Walk Walk“ – het vierde nummer op het album -  is de breuk definitief: “Ciao, arrividerci baby”

Good signs are here, I can feel them
A change of the season
The sound of my heels on the pavement
I'll let you hear it
Ahaaa
With many miles in between us
I say "Ciao, arrividerci baby"

Eindigen doet “Montbray” met het strijdlustige “Let it Burn”. Een dansbaar nummer dat uitnodigt tot meezingen.

De eerste soloplaat van Sylvie Kreush verscheen op 8 november en is genoemd naar het gelijknamige plaatsje in Normandië waar ze de emoties van de liefdesbreuk met de rockster verwerkte in haar nummers. Op de hoes van het album prijkt een porseleinen beeldje van een naakt koppel in een innige omhelzing. De man is onthoofd. Kreusch stond zelf (naakt) model voor het beeldje, samen met een danser.

Sylvie Kreusch - Lochristinaar - © Nadia Denys(Foto © Nadia Denys)

Succes

“Walk walk” stond 3 weken op nummer 1 in “De Afrekening” op Studio Brussel. Gisteren moest ze koppositie afgeven aan Muse, maar prijkt nog mooi op plaats 2. Sylvie Kreusch is voor maar liefst 4 MIA’s genomineerd (beste album, alternative, solo vrouw en artwork). En “Montbray” heeft blijkbaar ook helend gewerkt. Want Sylvie Kreusch mocht eind november het voorprogramma spelen voor de optredens van Balthazar in de Lotto Arena. Een thuismatch voor de Antwerpse. 

"Walk Walk"