Oesterpassie

Jean Marie
0 reactie(s)
Oesterpassie Navigo Oostduinkerke

Het Navigo (Nationaal Visserijmuseum) in Oostduinkerke boeit en geeft door de jaren heen een steeds andere kijk op de wereld en het leven op, in en van de Noordzee. Vreugde, verdriet, fauna en flora door de tijden heen.

Tot 22 november kan je de tentoonstelling ‘Oesterpassie’ genieten. ‘ Een zinderende tentoonstelling over zilte oesters en zeven zonden’ lazen we.

De oester is een symbool van plezier, van zonde en de gevolgen daarvan. Oesters zijn tegelijk voedsel en seks, gulzigheid en lust, kortstondige passie en vergankelijk leven.
Zo wordt beweerd dat Casanova elke ochtend 50 rauwe oesters at en dat Napoleon voor elke belangrijke strijd een schaal van deze schelpdieren liet aanvoeren. Of de oester echt een heilzame werking heeft op lichaam en geest en afrodisiacum is, blijft een prikkelende vraag.

De oester was en is ook inspiratiebron voor filosofen, kunstenaars, dichters, keukenchefs, fijnproevers, juweliers en levensgenieters. Het was een geliefd motief op kunstwerken tijdens de Gouden Eeuw, maar wekte twee eeuwen later controverse op toen James Ensor zijn ‘Oestereetster’ schilderde.

In ‘Oesterpassie’ vertelt het museum het bijzondere verhaal van deze merkwaardige zeevrucht en de pracht van de parel. Ze onthullen hoe de oester werd gebruikt en is afgebeeld doorheen de eeuwen: als symbool van smaak, van een uitzonderlijke delicatesse en vol erotische lading.

De expo bestaat uit zeven delen, zeven vormen van verleiding, de zeven hoofdzonden: IJdelheid, Hebzucht, Wellust, Jaloezie, Vraatzucht, Gramschap en Luiheid.

Aan de hand van bijzondere voorwerpen, ongewone beelden en historische anekdotes overtuigt ‘Oesterpassie’.

Visscherskoppen

Visscherskoppen Navigo Stefan Vanfleteren

In de inkomzaal kan je de permanente fototentoonstelling ‘Visscherskoppen’ van Stefan Vanfleteren bezoeken. Verweerde, getekende, bijna misvormde gezichten van vissers. De karakterkoppen worden nog meer geaccentueerd door de zwart-wt opnames.

Vissersvrouwen

Vissersvrowuen Navigo Oostduinkerke

Buiten aan de muren foto’s van vissersvrouwen wier echtgenot, vriend, vader van hun kinderen de veilige thuishaven niet meer bereikte en wegvloeide in de immensheid van woeste golven.

Eerder verschenen: www.lochristinaar.com/blog/zeerotica - www.lochristinaar.com/blog/visserijmuseum-oostduinkerke

Meer informatie: www.navigomuseum.be