“Ohne dich” - Rammstein deze week in Brussel!

Sofie
0 reactie(s)
Music on Sundays © Sofie De Coninck

Tekst  en titelfoto © Sofie De Coninck

Vandaag gaan we in onze “Music on Sundays” voor het ruigere werk van Rammstein. Deze week zal de Duitse “Tanz Metal” band immers drie avonden op rij neerstrijken in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. En dat spektakel kunnen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Rammstein werd in 1994 opgericht door leadgitarist Richard Zven Kruspe. De andere leden zijn Till Lindeman (zang), Oliver Riedel (basgitaar), Paul Landers (ritmegitaar), Christian Lorenz (keyboard) en Christoph Schneider (drums). De band verenigt metal, industrial en techno en overgiet dit alles met een sausje van gothic. Weinig bands doen het hen na want na bijna 30 jaar bevat Rammstein nog steeds dezelfde leden.

Hun allereerste single heette eveneens “Rammstein”. Het gaat over de fatale vliegshow op een Duitse luchtmachtbasis in Ramstein-Miesenbach in augustus 1988 die het leven kostte aan 70 personen. Ze voegden zelf een “m” toe aan hun bandnaam en verzonnen zo een woord dat zoveel betekent als “beuksteen” en volgens hen passend is bij de muziek die ze maken. Ik geef ze geen ongelijk want de beukende gitaren zijn meer dan aanwezig in hun muziek.

Rammstein - © NRK P3 Flickr

Dankzij de film “Lost Highway” van David Lynch in 1997 waarin “Rammstein” en “Heirate mich” gebruikt werden, kwam het succes voor Rammstein in een stroomversnelling. De afgelopen 29 jaar bracht de band maar liefst acht albums uit, drie live albums en een verzamelalbum uit. Door de soms extreme thema’s (macht, religie, militarisme, seks en sadisme) in hun nummers en clips houden ze er behalve fans ook haters op na. Zo zijn ze in Wit-Rusland sinds 2010 officieel staatsvijand.

Wie graag een concert meepikt van de heren, dient te beschikken over een portie snelheid en stalen zenuwen. Hun shows kopen immers in een mum van tijd uit en het komt erop aan om tijdig in de virtuele wachtrij te gaan staan om je ticket te verzilveren. Ook al hou je niet van het muziekgenre, hun concerten zijn een ongelooflijk spektakel vol vuurwerk en pyrotechniek en alleen daarom al de moeite waard.

Zelf ben ik al sinds mijn tienertijd fan van de heren en kijk ik er bijzonder naar uit om hen voor de tweede maal live te kunnen aanschouwen aanstaande zaterdag 5 augustus. Na wat wikken en wegen omwille van mijn misschien ietwat gewaagde keuze, koos ik voor u één van de weinige ballads in hun oeuvre uit. “Ohne dich” gaat over eenzaamheid binnen een relatie en is een rustiger en toegankelijker nummer van Rammstein.

"Ohne Dich"
Ich werde in die Tannen geh'n
Dahin, wo ich sie zuletzt geseh'n
Doch der Abend wirft ein Tuch aufs Land
Und auf die Wege hinterm Waldesrand
Und der Wald, er steht so schwarz und leer
Weh mir, oh weh
Und die Vögel singen nicht mehr

 

Refrain: 
Ohne dich kann ich nicht sein, ohne dich
Mit dir bin ich auch allein, ohne dich
Ohne dich zähl' ich die Stunden ohne dich
Mit dir stehen die Sekunden, lohnen nicht

Auf den Ästen, in den Gräben
Ist es nun still und ohne Leben
Und das Atmen fällt mir ach so schwer
Weh mir, oh weh
Und die Vögel singen nicht mehr

Refrain

Und das Atmen fällt mir ach so schwer
Weh mir, oh weh
Und die Vögel singen nicht mehr

Refrain

Ohne dich - Ohne dich - Ohne dich - Ohne dich

Music on Sundays © Sofie De Coninck
Voor wie het ruigere werk aandurft en benieuwd is naar de spectaculaire show:  hier klikken! 

(Foto's © Sofie De Coninck en NRK P3 - Flickr)