Open brief aan alle toffe venten

Hadewijch
0 reactie(s)
Open brief aan alle toffe venten

Dag toffe kerel

De laatste tijd is er al heel wat gezegd en geschreven over grensoverschrijdend gedrag en mannen die hun boekje ver te buiten gaan. Laatste man aan de schandpaal: Bart De Pauw. Terecht als je het mij vraagt want dergelijk gedrag is niet ok en moet veroordeeld worden. Ja, ook publiekelijk. We moeten met z’n allen dit gedrag afkeuren. Slachtoffers moeten gerespecteerd worden en de rollen mogen vooral niet omgedraaid worden. Bart De Pauw heeft niet het recht zich in de slachtofferrol te wentelen en zo de feiten te minimaliseren. Grote tv-makers kunnen ook van hun troon vallen. Jammer dat ze zich dan koste wat kost eruit proberen te lullen. Zijn tv-optreden in het vtm-nieuws van vrijdag 10 november was ronduit gênant. De schaamte voorbij, zo erg was het. Neen, Bartje heeft afgedaan bij mij. Er zullen nog mannen van hun troon vallen. Of nu eens slikken en denken ‘shit’. Vrouwen hebben het recht dit naar buiten te brengen en moeten zich niet schuldig of verantwoordelijk voelen. Nooit.

En toch wil ik het ook opnemen voor (gelukkig) het merendeel van de mannen. Ik ken zoveel attente en lieve mannen die dit gedrag ook walgelijk vinden. Ik kom dagelijks onbekende mannen tegen die vriendelijk en hoffelijk zijn. In de winkel, in de het verkeer, … We mogen ze niet massaal afschrijven, onze mannen. Want het merendeel wordt ook misselijk bij het idee alleen al dat vrouwen bepoteld, beschaamd en vernederd worden. Of het nu gaat over e-mails, berichtjes, telefoon- of gewone gesprekken. Ze schamen zich ook voor het gedrag van hun soortgenoten. Vandaar dit pleidooi voor alle toffe venten daarbuiten. Blijf jezelf, lach maar gerust eens met ons, vrouwen, dat is allemaal ok. Echt. Wij kunnen daartegen hoor. Zie ons nu alsjeblieft niet als boze en lichtgeraakte feministes die bij elke verkeerde blik klaar zijn om brandhout van je te maken. Want zo is het absoluut niet. Wij kunnen relativeren en lachen (ook met schunnige moppen). We kunnen echt wel tegen een stootje.

Het enige waar wij niet tegen kunnen is gebrek aan respect en het overschrijden van bepaalde grenzen. Als het ongemakkelijk wordt, dan trekken wij graag aan de noodrem. Helemaal ok wanneer dit noodsignaal juist geïnterpreteerd wordt. Helemaal niet ok wanneer dit blijft doorgaan en wij uit balans worden gebracht.

Een dikke dankjewel aan al die fijne mannen. Doe zo verder! Groetjes. Hadewijch