Postiljon

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)

nieuwe-afbeeldingJe zult de strijd verliezen, denk ik bij het zien voorbij snorren van mijn postbode.
De tijd dat deze plichtbewuste persoon erover doet om zijn voorgesorteerde waar in scheve brievenbussen en in hekstijlen geïntegreerde spleten te deponeren past niet meer in het plaatje van de hedendaagse communicatie.
Tegen de tijd dat hij zich verplaatst van huisnummer 5 naar 9 heb ik al een mailtje verzonden naar New York.
De goede man is nog niet tot aan nummer 15 van diezelfde straat geraakt of het antwoord op mijn overzeese mail staat al voor mijn neus.
Als het op snelheid aankomt, is de rekening inderdaad vlug gemaakt.
De tijd dat communiceren via de post zo goed als uitsluitend overgeleverd was aan deze fysieke vorm van overbrengen, ligt amper een paar generaties achter ons.

Zelf heb ik nog weet van hoe we "de pen ter hand dienden te nemen", waarna de boodschap dicht werd gelikt, een koningskopje erop gekleefd om dit geschrijf dan naar de dichtstbijzijnde rode brievenbus te fietsen.
In het beste geval kreeg je binnen de week antwoord wanneer het een binnenlands schrijven betrof.
Stel je voor, je kon zelfs geen leesbevestiging vragen, laat staan dat je weet had van een verhuis van je geadresseerde.
Het kon immers gebeuren dat je drie weken na datum je eigenste zending terug thuis toegezonden kreeg, als je intussen zelf al niet verhuisd was!
Om gek van te worden als ik dit nu vertaal naar mijn hedendaagse ingesteldheid.

We kregen snelheid, maar verloren traagheid.
De postman editie vorige eeuw was zowat de voorloper van de huidige nieuwsblog.
Hij had altijd tijd en ruimte voor een weerpraatje, wie en wanneer iemand zijn vrouw had laten zitten en voor wie.
Waar de ooievaar was neergestreken kreeg je uit eerste mond en een overledene had een naam en toenaam nog vooraleer hij was afgekoeld.
Kortom, hij was zoveel meer dan een bezorger van brieven en tijdschriften, hij belichaamde datgene wat een samenleving tot een samenleving maakt.
Hij was van vlees en bloed, iets wat je van mijn GSM- of laptopscherm moeilijk zeggen kan.