Respect voor het waterhoentje

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Respect voor het waterhoentje

Iedereen kent ze beslist, is het niet als platgereden plakje zwarte pluimen op het beton of asfalt, dan wel als habitué van vijvers en waterlopen. Geen ander vogeltje dat zich zo heeft aangepast aan het door de mens gewijzigde milieu.

Waterhoentjes eten waterplanten en grassen, maar ook wel insecten en andere ongewervelden. Voedsel dat ze zowel op het water als aan de oever zoeken. Daarom gaan in tijden als deze, waar onze sloten en grachten volledig droog staan, mijn gedachten uit naar dit overlevertje. Want dat is het, een zeer verstandig beestje dat van alle omstandigheden handig gebruik weet te maken om te overleven. Weinig triatlondeelnemers doen het hen na; vliegen, duiken, lopen, klimmen, het waterhoentje kan het allemaal. Zelfs enige tijd onder water blijven en ademhalen door hun snavel boven water te steken lukt hen, iets wat ken tellen als variant van het menselijk snorkelen.

Naast verkeersslachtoffer vallen er heel wat ten prooi aan predatoren. Het is vooral hun grote vruchtbaarheid die helpt de soort in stand te houden. Respect dus, voor deze roodgebekte multitasker op groene poten.

waterhoen