“Shut your eyes” en luister naar Snow Patrol!

Vandaag vieren de Ieren overal ter wereld “Saint-Patrick’s Day”. En daarom kozen we voor deze gelegenheid een nummer van een Ierse band uit.

Een beetje geschiedenis

Patrick is de patroonheilige van Ierland omdat hij er het Christendom binnenbracht. In de late 5de eeuw stierf hij op 17 maart. In de jaren 1800  werd deze feestdag door de Ierse immigranten in de Verenigde Staten naar een hoger niveau getild. Ze wilden hun afkomst en cultuur eren en hielden parades en vieringen. Ook vandaag nog wordt St. Patricks Day meer gevierd door Ierse gemeenschappen in het buitenland dan door de Ieren in Ierland zelf.

Onze ode aan Ierland

Je zou deze feestdag wellicht spontaan eerder linken aan traditionele Ierse folk maar omdat we graag eens tegen de stroom in gaan kozen we voor “Shut your eyes” van de (Noord-)Ierse band  Snow Patrol. In acht houdend dat de Noord-Ieren niet steeds de beste vrienden waren als het over Godsdienst ging, is dit toch een gewaagde keuze.

De band met de vele namen

Snow Patrol werd in 1994 opgericht door een groep studenten die samen studeerden aan de universiteit van Dundee (Schotland) De band heette toen nog “Shrug”. In 1995 veranderden ze hun bandnaam in “Polar Bear” en in 1997 brachten ze een ep uit met drie nummers. Er ontstond toen een conflict met een band uit de Verenigde Staten die dezelfde naam droeg en daarom veranderden de heren opnieuw, deze keer noodgedwongen, hun naam. Snow Patrol was geboren.

In het voorprogramma van U2

Na twee platen die minder succesvol waren bij het grote publiek bracht Snow Patrol in 2003 “Final Straw” uit. Met deze plaat kregen ze meer bekendheid en in 2005 vroeg Bono, de frontman van de Noord-Ierse band U2, hen om het voorprogramma van hun Europese Vertigo tour te spelen. Ik had zelf ook de eer om hen dat jaar in het Koning Boudewijnstadion in Brussel aan het werk te zien.

Eyes open

In 2006 bracht Snow Patrol “Eyes open” uit en dat betekende meteen hun grote doorbraak. Ook “Shut your eyes” staat op deze plaat.


Foto’s © RTP Pedro Pina (Flickr)

Scroll naar boven