Sterven met tussenpozen van Filip Keyaert

Je kan plots sterven. Of elke dag een beetje. Pittige levensbeschouwingen van achter de toonbank van een videotheek van weleer.  

We schrijven midden jaren tachtig.  Er is nog geen Netflix of streaming diensten om een film of reeks mee te pikken en even te relaxen. Er zijn wel bioscopen en videotheken. In de videotheek kan je een film huren. Via je videorecorder en TV kan je ze thuis bekijken.

Danny baat een videotheek uit in Aalst. Jong en oud komen er films huren om op zoek te gaan naar een stukje magie en ontspanning, om even uit de realiteit van elke dag te ontsnappen. In een sappig Aalsters dialect beschouwt hij samen met zijn boezemvriend Barry het leven, zijn inwoners en zijn klanten. Hij toont zich sterk en is nooit verlegen om stoere taal te gebruiken. Hij schoffeert zijn klanten met wel heel pittige uitspraken. Maar evengoed overdenkt hij het leven, zijn eigen onmacht en verval. Zijn werk zorgt voor een grote maar ietwat saaie regelmaat in zijn leven. Na een overval op zijn winkel is hij er slecht aan toe.  En dan komt er toch nog een ommekeer. Vindt hij ondanks alles een nieuwe regelmaat in zijn leven?

sterven met tussenpozen

Auteur Filip Keyaert, inwoner van Denderleeuw debuteert met dit boek.  Als verzamelaar van VHS-banden was de videotheek niet alleen zijn geliefde biotoop. Het is ook uitermate geschikt als decor voor zijn boek. Daarin vat hij de sombere en donkere tijdsgeest van de jaren tachtig. Er waren weinig ontspanningsmogelijkheden, maar ook weinig taboes. De rauwe humor vanuit het buikgevoel kon er. Compleet met playlist en lovende recensie van Herman Brusselmans!

Een harde werkelijkheid weergegeven in een directe en passende stijl. Voor liefhebbers van het Aalsters dialect, B-films en Herman Brusselmans.

Keyaert. Filip. 2021. Sterven met tussenpozen. Antwerpen. Manteau/Standaard Uitgeverij N.V. en Filip Keyaert. 240 blz. ISBN 978 90 223 3804 9.

Scroll naar boven