Tango van het blote mondje – Music on Sundays

Bennie
0 reactie(s)
Music on Sundays Lochristinaar

© Bennie Vanderpiete

Geen Eurovisie Songfestival dit weekend. Dus organiseerde radio 2 zijn eigen coronaversie. Daarin viel vooral de “Tango van het blote mondje”, een inzending van cinéast Lieven Debrauwer op. Welkom bij “Music on Sundays”, vandaag ook te horen op radio VROB om 12 uur op 97,2MHz. 

De heilige Corona

Ondanks de versoepeling van de maatregelen, blijft Covid 19 ons leven beheersen. Ook de voorbije week. Donderdag ll. vierde de katholieke kerk zelfs de heilige Corona.
Sint-Corona wordt voornamelijk aanbeden in Oostenrijk en Beieren. Ze wordt beschouwd als patrones van zaken die gepaard gaan met geld, zoals gokken en schattenjagen. Ze wordt ook genoemd als beschermheilige van slagers en van houthakkers. Dat laatste houdt verband met de wijze waarop ze werd gedood. Corona stierf – volgens de legende - een marteldood, ze werd uiteengerukt. Door het persagentschap Reuters en de New York Times werd ze recent ook de patroonheilige tegen epidemieën genoemd, maar dat was fout.

Eurostream 2020

Donderdag had normaal gezien ook de 2de halve finale van het Eurovisie Songfestival plaatsgevonden. Gisterenavond zou dan - tijdens een groots televisiespektakel vanuit Rotterdam - de winnaar bepaald worden. Artiesten uit 41 landen zouden deelnemen. België zou vertegenwoordigd worden door Hooverphonic met het liedje “Release me”. Maar de EBU (European Broadcasting Union) besloot medio maart al dat de editie 2020 niet kon doorgaan. Zo groeide het idee om dan maar een online festival te organiseren. Daarin scoorde Hooverphonic erg goed met hun melancholisch nummer en legden ze beslag op de 5de plaats in Eurostream 2020. De IJslandse inzending met Dadi Freyr en Gagnamagnið won niet enkel de 2de halve finale, maar met “Think about things” bleken ze ook in de finale dé favoriet van de juryleden en telestemmers.
 

Radio 2

Geen Songfestival dus dit jaar en dus organiseerde ook Radio 2 zijn eigen songfestivalhitparade en ook …een coronaversie. De populaire zender riep zijn luisteraars de voorbije weken op om met een filmpje hun eigen coronalied in te sturen. Daarna kon er – tot eergisteren - massaal gestemd worden op de 5 finalisten.

Eén van die finalisten was niemand minder dan filmregisseur Lieven Debrauwer. Met zijn langspeelfilm “Pauline et Paulette” – met Dora van der Groen en Ann Petersen in de hoofdrollen – viel hij in 1997 in de prijzen op het filmfestival van Cannes.

Cinéast en cabaretier Lieven Debrauwer stak voor het “corona Songfestival” de “Tango van het blote kontje” van Toon Hermans in een eigentijds jasje. En net als in de versie van de Nederlandse grootmeester, verrast Lieven met een vrolijke en spitsvondige tekst doorspekt met heel wat humor

Dit is de tango van het blote mondje,
dit is de tango van het maskerloos gelaat.
Het staat veel beter als je wandelt met je hondje,
’t is ook vele mooier als je voor de spiegel staat…

Toch is de trend, we moeten neus en mond bedekken,
met een masker van heel degelijk katoen.
En we moeten ernaar streven, om geen handen meer te geven,
en dat geldt ook voor een handkus of een zoen.

“Twelve points for Lieven Debrauwer”, al moest hij uiteindelijk tevreden zijn met een 4de plaats. Geniet hier nog eens van “Tango van het blote mondje” en fijne zondag!