Tiramisu alsjeblieft!

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Wie op een receptie of op restaurant eens wat anders wil vertellen dat de gebruikelijke praatjes over het weer en het werk, kon maandagavond in de bib heel wat inspiratie opdoen. Eric De Maerteleire kwam er vertellen over de herkomst van de namen van enkele voedingswaren. Hij is namelijk de auteur van het boek 'Geschiedenis op uw bord'.

Wij van Lo's 4 waren benieuwd naar deze lezing en gingen geboeid luisteren. We hoorden leuke verhalen, van aperitief tot dessert. En het is net dat dessert dat we jullie niet willen onthouden. Iedereen heeft al wel eens een heerlijke tiramisu gegeten in een Italiaans restaurant of er zelf thuis eentje gemaakt. Maar vanwaar komt nu die naam, tiramisu? Dat het dessert zijn oorsprong kent in Italië, konden jullie wel al raden.

Ergens in Venetië was er een restaurantje. Het restaurantje bevond zich op het gelijkvloers. Boven het restaurant kon je kamers huren en er liepen dan ook heel wat meisjes van plezier op de stoep voor het restaurant. Die meisjes fluisterden in de oren van de voorbijlopende mannen de volgende woorden: 'tira mi su', letterlijk: 'trek me bij jou' of 'neem me mee'. De meisjes kwamen na het werk krachten opdoen en aten vaak enkel een dessert, dat toen nog geen echte naam had. Maar  het dessertje kreeg al snel de naam tiramisu. Dankzij deze energierijke lekkernij, deden ze krachten op en konden ze er opnieuw tegenaan! Vandaar dat je ook vaak de volgende betekenis terug vindt van tiramisu: 'trek me op'. Met een beetje tiramisu ben je dus snel terug op krachten!

Mijn suggestie voor het dessert vanavond is dus een heerlijke tiramisu! En wie niet zo'n zoetebek is, kan zijn dierbare gewoon eens goed tegen zijn/haar gilet trekken! Tira mi su!