Torenhoog Lochristi

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
torenkraan hoogbouw lochristi

Tekst Evarist Ganzelever - Foto JMDB ©

Zijn de vele torenkranen die de hemel kapen binnen onze gemeente bakens die vertellen waar het grote geld zit, of tonen ze ons eerder de schuldenputten?

Het is verdomd moeilijk er geen te spotten wanneer je de deur uitgaat. En dit bij uitbreiding in het hele Vlaamse land. Bouwen is zowat de enige manier om zoveel mogelijk mensen een plek te geven, maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten verlicht dit niet de druk op onze woningmarkt. We hebben het dan nog niet over het startersbudget, dat lijkt te verdampen nog vooraleer het is uitgegeven. Maar dat is minder visueel waar te nemen. Intussen zijn we wel recordhouder aan kilometers weg per wooneenheid en aan nutsleidingen, om dan nog maar te zwijgen over de dichtgeslibde wegen. Of the sky the limit is weet ik niet, er blijkt alvast nog veel stapelruimte over onder het wolkendek.

Op den buiten

Lochristi met zijn al dan niet strak afgebakende tuintjes en hoogbouw nog langer als 'op den buiten wonen' beschouwen staat haaks op het volbouwscenario dat zijn gelijke niet kent.

De vraag of het zo verder kan, laat staan dat 'vol is vol' niet meer zo veraf is, verzandt dikwijls in emotionele of ideologische discussies. Telkens wanneer gevoeligheden naar boven komen zetten beleidsmensen of ruimtelijke planners zich, net als de bouwkranen, uit de wind. Gewoon wachten tot de storm gaat liggen om daarna over te gaan tot de (wan)orde van de dag.