"TOXIC" is 100ste cover van Fons and Father, met Katja Retsin en Manou Schepens

Bennie
1 reactie(s)
Music on Sundays - Fons and Father  © Yang Naudts

Titelfoto © Yang Naudts

Vandaag een bijzondere bijdrage in onze reeks “Music on Sundays”. Fons and Father studeerden, bijna 2 jaar lang, wekelijks een nieuwe cover in die ze dan op de wereld loslieten. Vandaag hun 100ste song en daarvoor kregen ze de hulp van Katja Retsin en Manou Schepens.

Fons and Father is het geesteskind van fotograaf Filip Naudts (53) en zijn zoon Alphonse (21) die journalistiek studeert. Toen ons land op 18 maart 2020 in lockdown ging, probeerden zij om de coronaperiode zo spannend mogelijk in te vullen. Daarvoor zouden ze elke week een nieuwe gitaarcover te brengen. Het was eigenlijk gewoon de bedoeling om zo hun samenspel te verbeteren en ondertussen hun familie en dichte vrienden online te entertainen. Verder reikten hun ambities niet….

Fons and Father - © Yang Naudts

“Mad World” van Gary Jules was hun debuut. Maar daarna volgden er nog 98 nummers. Filip en Alphonse waagden zich zelfs aan klassieke muziek (Nummer 15 - “Für Elise”). In juli 2020 werden “Fons and Father” voor de 17de cover heel even “Mother en Father”. Filip Naudts en zijn echtgenote Katrien Dedeken blikten toen “Road Nowhere” van Talking Heads in. Katrien en Yang, de zus van Alphonse, namen trouwens in meerdere nummers de zangpartij voor hun rekening. Actrice Veerle Malschaert zorgde dan weer voor de vocals bij “Rockin’ in the Free World” van Neil Young (Nr 52) en nonkel/schoonbroer Simon Dedeken (Bluesy Muloosy) zong “Cold Little Heart” van Michael Kiwanuka (Nr 71) in. Zo werd de wekelijkse traditie in stand gehouden en ook AVS merkte het musicerende duo op.

Vandaag is het dubbel feest voor Fons & Father. Enerzijds viert Alphonse zijn 21ste verjaardag - langs deze weg van harte gefeliciteerd – en anderzijds brengen ze hun 100ste cover uit.
Voor deze jubileumeditie mocht het nog iets meer zijn en dus gingen “de gitaar spelende vader en zoon” op zoek naar een “zingende moeder-dochter combinatie”. Er volgde een oproep op de FB-pagina van Fons & Father. Uiteindelijk viel de keuze op Katja Retsin en dochter Manou Schepens.

Fons and Father - © Fons and Father

Fons and Father: "Het is op hun instagram-accounts dat we mochten proeven van de samenzang van Katja en Manou. We waren onder de indruk van hun hemelse versie van "Heaven from here" (Robbie Williams)! Voor onze jubileumeditie stelden we enkele nummers voor, maar uiteindelijk waren het Katja en Manou zelf die over de brug kwamen en ons het nummer “Toxic” van Britney Spears aanreikten. Maar dan in de tweestemmige coverversie van Alex & Sierra (het Amerikaanse zangduo dat het derde en laatste seizoen won van The X Factor in de VS)”.

Katja Retsin: “Dat er bij ons thuis veel gezongen wordt, dat is al langer geweten. Voor onze 20ste huwelijksverjaardag wilde ik Jan graag verrassen met een cover van onze openingsdans (“Heaven from here”) en toen bleek Manou mijn perfecte partner in crime. Dat was een heel fijne ervaring. We waren dan ook aangenaam verrast en meteen enthousiast toen de vraag van Fons & Father kwam om nog eens een cover uit onze mouw te schudden. Een heerlijke samenwerking!

Manou Schepens: "Ik heb heel veel plezier beleefd aan deze uitdaging! Mama en ik waren al langer fan van deze cover van Toxic, en het was heel leuk om samen te repeteren. Toen de gitaren van Fons & Father erbij kwamen, vielen de puzzelstukjes in elkaar. Het klinkt super!"

Fons and Father - © Yang Naudts

Deze 100ste cover is in zekere zin ook een eindpunt. Fons & Father zullen als duo blijven bestaan en ook nog geregeld iets posten, maar niet meer wekelijks.

“We hebben ons in het verleden net iets te veel gefocust op het consequent wekelijks inoefenen en opnemen van nieuwe nummers. Te weinig op het finetunen ervan. Na nummer 100 hopen we iets meer relax ons ding te kunnen doen, zonder die tijdsdruk. Mogelijk brengen we in de toekomst minder populaire nummers, want we lonken nu ook naar andere genres zoals jazz, country, blues… Optreden zit er voorlopig niet in, omdat we daar niet op zijn getraind. Verder zien we wel wat er nog op ons pad komt” liet Filip Naudts nog aan Lochristinaar weten

"Toxic" met Fons and Father, Katje Retsin en Manou Schepens

(Foto's © Yang Naudts en Fons and Father)