Turteltaks en Tommeltruc

Jean Marie
0 reactie(s)
Turteltaks en Tommeltruc

© JMDB

Het Grondwettelijk Hof heeft de Turteltaks of Vlaamse energieheffing naar de prullenmand verwezen. Gedaan met die 100 euro zo ongeveer vanaf volgend jaar en misschien wordt het dan 10 euro?

Test-Aankoop en de linkse partij PVDA hadden de kat de bel aangebonden, al had de Raad van State zich eerder ook al negatief uitgelaten over deze vlaktaks. De gratis elektriciteit verdween, de BTW werd verhoogd van 6 tot 21% en daar kwam dan nog de energieheffing bij. De rekening liep fors op en je geld krijg je niet terug.

Wat het volgend jaar wordt, weten we wellicht in het najaar. Alleenwonenden waren nu ook hier de dupe en in appartementen betaalde je twee maal. Of er rekening zal gehouden worden met de maatschappelijke evolutie en de samenstelling van het Vlaams gezin, is koffiedik kijken. Singles betaalden tot 6 keer meer Turteltaks dan een modaal gezin. In 2016 waren er 857.000 alleenwonenden en 226.000 alleenstaande ouders.

Zonnepanelen zijn weer heilige koeien hoewel ze nog maar pas verguisd werden. Ook de windmolens mogen misschien binnenkort onder minder strenge normen rondjes draaien?

Vaststelling is alleszins dat een eerlijke verdeling er helemaal niet is. Velen hebben het ook steeds moeilijker om de basisbehoefte van elektriciteit en verwarming te betalen.

Zo lezen we in het VREG-rapport dat 253.100 gezinnen na een herinneringsbrief ook een ingebrekestelling in de bus kregen van hun energieleveranciers. Er werden vorig jaar 81.198 afbetalingsplannen gestart en dat zijn er 25% meer dan in 2015. Er staan in Vlaanderen momenteel 40.768 budgetmeters voor elektriciteit en 27.830 voor aardgas.

De Vlaamse regering en Open VLD in het bijzonder moeten ongetwijfeld blij zijn met deze vernietiging van de energieheffing. Meteen had Vlaams Minister Tommelein een blijde boodschap in petto maar of dat fake news is die 10 euro of een tovertrucje, zien we wel weer later.