Verrassende ontmoetingen

In het Park van Beervelde kom je soms bij totaal onbekenden, die met jou een passie gemeen hebben. Zo ontmoette ik een tuinaanlegger-wijnbouwer uit Moerbrugge (Oostkamp), Marino Moenaert en maakte ik kennis met plantenpassionata.

Wijnbouw in Moerbrugge

Vlaamse en bij uitbreiding Belgische wijnbouw ken ik al voor een groot stuk maar ik wist hoegenaamd niet dat in de achtertuin van Hilde Crevits, ook de Cameron Diaz van Torhout genoemd, wijngaarden waren.

In Oostkamp (Moerbrugge) heeft tuinontwerper en tuinaanlegger Marino Moenaert een kleine wijngaard aangelegd met Duitse ziekte- en koudebestendige rassen zoals Johanitter, Muscat Bleu (oorsprong Zwitserland), de rondo uit Tsjechië. Deze druif vinden we ook terug in de wijngaarden van de broers Van Waes in Zwijnaarde.

Verder de gekende druiven zoals regent en solaris maar ook minder bekende zoals de palatina, cabernet cortis en calando. Dit laatste ras zou schimmeltolerant zijn en uitermate geschikt voor bio-landbouw.

Deze wijnbouwer plant rassen die een hoge meeldauwtolerantie hebben. Ziektebestrijding gebeurt met zwavel, wat toegelaten is in de biolandbouw.

In Beervelde lag er nog een blauw nevel op de blaadjes. Tussen de ranken wordt klaver en langzaam groeiend gras gezaaid en ook gemaaid.

De wijngaard in Moerbrugge is nog te jong om al wijn op te leveren maar de aanzet is alvast gemaakt om binnenkort een fles Houtlandse wijn te bottelen en misschien ook te proeven. Het is een zeer kleine wijngaard en of hij ooit deelneemt aan de Beste Belgische Wijn weten we binnen enkele jaren.

Meer informatie: www.houtlandsewijnbouw.bewww.wijndomeinwaes.be

Vaste PlantenverenigingVaste Plantenvereniging

Nog in Beervelde ging ik ook nu weer langs bij de Vlaamse Vasteplantenvereniging. Deze vzw is een vereniging van en voor liefhebbers van vaste planten en ze werd opgericht in 1992.

In Vlaanderen zijn er 1500 leden en doel is mensen kennis te laten maken met de mogelijkheden van vaste planten in de tuin.

Al vele keren mocht de vereniging het podium op in Beervelde en de leden zijn dan ook gedreven in het ontwikkelen van nieuwe varianten. Vaste planten zijn kruidachtigen die in de winter meestal bovengronds afsterven en de volgende lente weer tot leven komen en meestal groter zijn dan het jaar voordien.

In Vlaanderen zijn er verschillende afdelingen en ook deze vzw kreeg zijn plaatsje in het Park.

Meer informatie: www.vvpv.be

Beervelde verwelkomt elk jaar zo’n 40.000 bezoekers tijdens de 2 edities en elke keer zijn er zo’n 250 exposanten. Het laat zich raden dat de nog een tijdje kunnen doorgaan alvorens we helemaal rond zijn.

Het kasteel en park zijn beschermd monument en wordt ook gesubsidieerd.

In het krantje van de Tuindagen lezen we:

“ Kort samengevat kan ik jaarlijks een dossier indienen dat mij de mogelijkheid geeft 12.000 euro te ontvangen als ik voor een welbepaald project 30.000 euro kosten maak. De bruggen werden dankzij dit premiestelsel gerestaureerd. Het onderhoud is niet gesubsidieerd. …” aldus Renaud de Kerchove.

Volgende lente is het weer zover en dan gaan we ongetwijfeld weer rondneuzen.

Meer informatie: www.parkvanbeervelde.be

Scroll naar boven