Viering en boek bij een 200ste verjaardag

Bert Vervaet
0 reactie(s)

200 jaar onderwijs en zorg te Zaffelare met 'De Zusters van Liefde 1815-2015' wordt feestelijk gevierd in Zaffelare.

In 1814 kocht kanunnik Petrus Jozef Triest in Zaffelare-Dorp de woning van een adellijke familie en stichtte er in 1815 een pensionaat. Dit werd het begin van een lange geschiedenis die zowel voor Zaffelare en omgeving als voor de congregatie van de Zusters van Liefde van groot belang is geweest.

De zusters hadden zich tot dan toe ingelaten met de armsten van Gent, in de gebouwen van de openbare armenzorg. Nu lieten zij zich ook in met leerlingen uit de hogere sociale klassen in een eigen gebouw. Later kwam er een basisschool, een kleuterschool, een landelijke huishoudschool, een rustoord voor gegoede dames, twee keer een normaalschool en een “hospice”. Het moderne woon- en zorgcentrum Sint-Vincentius en de gemengde basis- en kleuterschool De Weg-Wijzer zetten de traditie verder.

Van 3 tot 10 mei 2015 wordt dit feestelijk gevierd in Zaffelare met een plechtige eucharistieviering, een academische zitting, een tentoonstelling, een Vlaamse kermis,  de opvoering van taferelen die de geschiedenis oproepen en een zangapotheose. Toneelregisseur Luc Van Autreve zorgt voor de coördinatie van deze opvoeringen.

Er komt ook een boek. Het wordt een mooi boek met zeer veel foto’s, niet alleen van de gebouwen maar vooral van de mensen die erop betrokken waren: zusters, personeelsleden, leerlingen, leerkrachten en bewoners van het woon- en zorgcentrum. Alle Zaffelaarse scholen worden behandeld. Het boek zal de resultaten weergeven van ernstig historisch onderzoek door Bert Vervaet. Er komen enkele vernieuwende inzichten over de geschiedenis van het klooster van Zaffelare en van de Zusters van Liefde in het algemeen.

'200 jaar onderwijs en zorg te Zaffelare - De Zusters van Liefde 1815-2015'

Het boek zal slechts 30 euro kosten. Je kunt het boek komen afhalen tijdens de feestweek, bijvoorbeeld tijdens de tentoonstelling in de kerk. Voor wie niet van Lochristi is en het boek wil laten opsturen vragen we 5 euro verzendingskosten wegens het gewicht van het boek. Je kunt het bedrag van 30 (of 35 euro) overschrijven via rekening BE78 7370 1684 3586 van Feestcommissie Zaffelare.

Wie de verjaardagsviering en de uitgave wil steunen kan toetreden tot het steuncomité en dan word je vermeld in het boek. Lid van het steuncomité word je vanaf een storting van 60 euro. Vermeld hoe je wilt vermeld worden of schrijf dit naar boekonderwijsenzorg@outlook.com

Voor inlichtingen en suggesties kun je terecht op dit zelfde mailadres. Het programma van de feestelijkheden vind je op www.home.scarlet.be/fpz/

Foto titel Oude voorgevel met rustoord, klooster, pensionaat en basisschool

Foto 2 Fragment oud glasraam kapel (H. Benedictus)

Foto 3 Communauteit Zuster +- 1900

Foto 4 Pensionaat