Vijfde benefietavond “WAKA WAKA FOR AFRIKA“

Bennie
0 reactie(s)
Waka Waka GBS Lochristi

Op 21 maart vindt in de GBS Lochristi voor de vijfde maal een “WakaWaka for Afrika” benefietavond plaats. Net als de voorbije jaren zal de opbrengst naar het schooltje en de dorpsgemeenschap van Assouindé in Ivoorkust gaan. Tijd om dit project eens in de schijnwerpers te plaatsen.

In 2010 koos de gemeentelijke basisschool Lochristi “WAKA WAKA FOR AFRICA” als schoolthema. Het was eigenlijk juf Micheline Lisabeth die met het voorstel kwam en zo gehoor gaf aan een oproep van haar zus en schoonbroer. Die hadden als verpleegster en arts jarenlang de problemen mogen ervaren van de mensen in Assouindé in Ivoorkust. Het kleine vissersdorpje was nochtans ideaal gelegen op de rand van het toeristisch gebied. Maar de (burger)oorlogen zorgden voor armoede in de streek.
Samen met het jaarthema werden een heleboel acties op touw gezet: een sponsorloop, een Kerstmarkt en dan ook nog een kalender waarvoor Filip Naudts foto’s nam. De opbrengst van dit alles, samen met een deel van de inkomsten van het schooltoneel van dat jaar, zorgden voor de nodige middelen om 2 klaslokalen bij te bouwen aan het plaatselijke schooltje.

Waka Waka Ivoorkust GBS Lochristi

Waka Waka
Wat startte als een schoolproject, werd na een bezoek ter plaatse (eind 2011) omgezet in een private vereniging die zich verder wil blijven inzetten voor dit schooltje en het dorp. Maar wel nog steeds met de bereidwillige steun vanwege de gemeentelijke basisschool.
Sindsdien organiseert het comité rond An Van Laere en echtgenoot Peter D’Haeyer, Micheline Lisabeth, Marina Welvaert, Ann Pieyns en Patricia De Sutter jaarlijks een of meerdere benefietacties.
De opbrengst van deze acties, samen met de subsidies vanwege het GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking), gaan integraal naar het project. Maar doordat de lokale bevolking ook alle werkzaamheden zelf uitvoert, zorgt dit ook voor de nodige tewerkstelling. Onder leiding van Tomas -de contactpersoon ter plaatse- en zijn “comité des jeunes” werden de voorbije jaren niet enkel klaslokalen bijgebouwd, maar ook een waterput en –toren, sanitair op school, een bibliotheek, kleuterklassen en werden de lerarengebouwen gerenoveerd.

Waka Waka

Elk jaar vliegt de zus van Micheline Lisabeth nog een viertal keren naar Ivoorkust om het project op te volgen en te steunen. Recent werd gezorgd voor naaimachines voor het dorp, waarmee nu de schooluniformpjes voor de kinderen gemaakt worden. Geen overbodige luxe want inmiddels telt de school al zo’n 400 leerlingen, niet enkel uit het dorp maar uit de hele omgeving. Op de school prijkt het logo van het project. Een logo, met een kindje dat half blank – half zwart is, en dat afgeleid is van het logo van de GBS Lochristi.

Waka Waka Ivoorkust GBS Lochristi gemeenteschool

Ook dit jaar organiseert de vereniging een benefietavond. Eerst wordt in de refter van de GBS Lochristi, een Afrikaanse maaltijd aangeboden met Kedjenou (“Kip op pikante wijze”), Alocco (gebakken banaan) en rijst.
Aansluitend is er in polyvalente zaal van de kleuterschool naast de Bibliotheek een diavoorstelling met de realisaties van de voorbije jaren en toelichting van de toekomstige projecten. Voor het eerst ook een tombola waarbij de aanwezigen zelfs een reis kunnen winnen.

Om 21 uur is er dan een optreden van de muziekgroep Ventiel.Deze band is van oorsprong een volksmuziekgroep die naast optredens met eigen programma – met o.a. Vlaamse en Ierse folk- ook opdrachten aanneemt zoals begeleiding van kindermusicals, kooroptredens en feestelijke gelegenheden. Voor dit optreden zal Ventiel een combinatie brengen van gekende en minder gekende Ierse songs en dansen, aangevuld met nummers uit het rijke pallet wereldmuziek.

Het thema van de benefietavond is dit jaar “Gezond naar School”. Met de opbrengsten zullen een dispensarium (nvdr: kleinschalig centrum voor gezondheidszorg) en een vaccinatieprogramma opgestart worden.
Het Afrikaans eetfestijn begint om 19 uur in de refter van de GBS en kost 15 euro, aperitief inbegrepen. Kinderen tot 10 jaar betalen slechts 10 euro.
Het optreden van de groep Ventiel, begint om 21 uur en kost 8 euro aan de kassa en 6 euro in voorverkoop. Voor combitickets voor beide activiteiten betaalt u slechts 20 euro en voor kinderen tot 10 jaar is dit 15 euro.

Inschrijven kunt u per mail an.vanlaere@gmail.ocm of via het secretariaat van de gemeentelijke basisschool - secretariaat@gbslochristi.be - of telefonisch 09 331 53 61.

Bent u verhinderd maar u wilt toch dit project steunen, dan kan dit mits een bijdrage op volgende rekening IBAN: BE67 9731 2954 8887 -- BIC: ARSPBE22